Hvor farligt er passiv rygning?
Hvis der ryges indenfor, bliver luften forurenet med skadelige stoffer fra tobaksrøgen. Både børn og voksne kan blive syge af røgen. Vær særlig opmærksom, hvis du er gravid.
Børn og passiv rygning
Børn er meget sårbare over for tobaksrøg, fordi deres luftveje, lunger og organer ikke er færdigudviklede. Derfor er deres forsvarssystem mod kemiske stoffer anderledes end hos voksne.
Børns luftveje er snævre. Hvis slimhinderne i luftvejene bliver irriterede af tobaksrøg og hæver, bliver det sværere for dem at trække vejret.
Børn, der er udsat for tobaksrøg, bliver oftere syge og rammes hårdere af sygdomme. De har en øget risiko for hoste og slim i luftvejene, hvæsende vejrtrækning, åndenød, bronkitis, nedsat lungefunktion, lungebetændelse og mellemørebetændelse. Spædbørn, som bliver udsat for tobaksrøg, har en øget risiko for vuggedød.
Passiv rygning øger risikoen for flere sygdomme
Voksne og passiv rygning
Voksne, der er udsat for passiv rygning, har øget risiko for at udvikle lungekræft, hjerte-kar-sygdom og slagtilfælde. Tobaksrøg indeholder mere end 7000 forskellige stoffer. Omkring 70 af dem er kræftfremkaldende. Når man indånder luft, der er forurenet med tobaksrøg, bliver stofferne fra røgen ført over i blodet via lungerne. Med blodet føres de ud i hele kroppen, hvor de kan gøre skade.
Til dig, der er gravid og udsat for tobaksrøg
Det påvirker barnets vækst, hvis du er udsat for passiv rygning under graviditeten. Stofferne fra tobaksrøgen kan trænge fra dine lunger over i blodet. Herfra føres de med blodet over i moderkagen og barnet.
Det ufødte barn er særlig sårbart over for skadelige stoffer, fordi hjernen og organerne er under udvikling.
Hvis du som gravid er udsat for passiv rygning under graviditeten, så øger det risikoen for lavere fødselsvægt og for tidlig fødsel. Det kan give barnet en svær start på livet, hvis det fødes for tidligt og med lav fødselsvægt.
Ren luft til ungerne
Pjece med råd og vejledning til at beskytte børn mod tobaksrøg. Pjecen er lavet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
Download pjecen