Undgå solariet
Solarier udsender kunstigt fremstillet uv-stråling, der markant øger risikoen for kræft i huden. Jo yngre du er, jo farligere er solariet. På trods af det, har vi ingen aldersgrænse for solariebrug i Danmark.
Hvorfor er solariets stråling farlig?
Sammenhængen mellem uv-stråling fra sol og solarier og kræft i huden er enkel. Jo flere forbrændinger og jo mere uv-stråling du får, des større er risikoen for at udvikle hud - og modermærkekræft.
Uv-strålingen i Danmark vil sjældent nå højere end, hvad der svarer til et uv-indeks omkring 7. Solariers uv-stråling kan til sammenligning ligge på et niveau, der svarer til et uv-indeks på ca. 12.
Udsættes du for solariets intense uv-stråling, øger du risikoen for kræft i huden markant. Brug af solarium, øger risikoen for at få modermærkekræft med cirka 20 pct.
Går du i solarium, inden du fylder 35 år, øger du risikoen for at få modermærkekræft med ca. 60 pct.
Ingen sikker sol i solariet
WHO slog i 2016 fast, at alt stråling fra solarier er farlige. Selv hvis solarierne nedsætter mængden af uv-stråling i solarierne, så vil de stadig være kræftfremkaldende. Solarier er altså skadelige, selv hvis de kun bliver brugt sjældent.
I Danmark skal solarierne overholde solarieloven fra 2014.
Ifølge loven skal alle solarier registreres hos sikkerhedsstyrelsen. Derudover er der blevet opsat en grænse for maksimalt strålingsniveau, samt krav om ophængning af en advarselsplakat fra Sundhedsstyrelsen.
Loven indeholder hverken et bemandingskrav eller en aldersgrænse for brug af solarier.
Det tilladte strålingsniveau i solarier svarer til et uv-indeks på ca. 12, som kan sammenlignes med uv-indekset tæt på ækvator.
Sikkerhedsstyrelsens kontroller viser dog, at mange solcentre ikke lever op til kravene om maksimalt strålingsniveau.
Aldersgrænse
Kræftens Bekæmpelse og Solkampagnen ønsker på baggrund af et overbevisende videnskabeligt grundlag en aldersgrænse på 18 år for solariebrug i Danmark.
WHO, Sundhedsstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk anbefaler alle en aldersgrænse.
I Danmark har vi ikke en minimumsalder for brug af solarium. Det vil sige, at selv små børn kan bruge et solarium.
En aldersgrænse for brug af solarium på 18 år er allerede indført i mange vestlige lande:
Disse lande tæller bl.a. Norge, Østrig, Belgien, Spanien, Portugal, Italien, Irland, Wales, Skotland, England, Frankrig, Tyskland, Island, Litauen, Finland, New Zealand samt dele af USA og Canada.
I Australien og Brasilien har de helt forbudt solariebrug.
Aldersgrænser får færre unge til at gå i solarium, viser forskning.
Derudover viser tal fra Kræftens Bekæmpelses årlige rapporter, at størstedelen af nuværende og tidligere solariebrugere var under 18 år, første gang de brugte et solarium.
Kræftens Bekæmpelse og Solkampagnen ønsker også, at der skal være et bemandingskrav for solarier i Danmark.
De fleste solcentre i Danmark er ubemandede, og et bemandingskrav vil gøre det lettere at håndhæve en 18 års aldersgrænse.
Et bemandingskrav vil give mulighed for, at personalet kan rådgive og vejlede solariebrugere, inden de lægger sig ind under det kunstigt fremstillede sollys.
Er du ung og bruger solarie?
Der er mange gode grunde til ikke at gå solarium. Alligevel begynder flere og flere unge at lægge sig under de intensive uv-stråler fra solariet. Børn og unge er dog særligt udsatte for den skade, som solarier kan medføre. Besøg Sluk solariet og find ud af, hvorfor du bør undgå solariet.
Sluk for solariet