Opfølgning efter æggestokkræft
Efter behandling for kræft i æggestokkene bliver du tilbudt at gå til opfølgning. Din læge på hospitalet udarbejder i samarbejde med dig en personlig opfølgningsplan baseret på dine behov for hjælp og støtte - og med fokus på håndtering af senfølger.
Om opfølgning
De fleste kvinder, som er behandlet for kræft i æggestokkene, møder til første opfølgning ca. 3 måneder efter at have afsluttet behandlingen. Det er dog afhængigt af, hvordan du har reageret på behandlingen og hvilke bivirkninger du oplever.
Du går typisk til opfølgning på den onkologiske eller gynækologiske afdeling. Hvornår opfølgningsprogrammet skal afsluttes besluttes i fællesskab mellem dig og lægen.
Besøgene foregår ambulant, så det er ikke nødvendigt at være indlagt.
Hvad sker der ved opfølgningsbesøgene?
Ved et opfølgningsbesøg taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Hvordan du præcist bliver undersøgt ved besøgene, afhænger af sygdommens forløb, og af hvilken behandling du har været igennem.
Det er vigtigt, at du gør opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring.
Hvis der opstår mistanke om tilbagefald af sygdommen, vil du blive undersøgt. Hvis sygdommen er vendt tilbage, vil du få tilbudt en ny behandling i form af kemoterapi og evt. operation.
Undersøgelser ved opfølgningsbesøget
I nogle tilfælde får du taget blodprøver, for at lægen kan bedømme, om du får det bedre af behandlingen, om situationen er uændret, eller om sygdommen måske breder sig.
Andre undersøgelser kan være en ultralydsscanning, CT- eller MR-scanning eller en PET/CT-scanning. Du kan eventuelt også få taget røntgenbilleder af lungerne, da sygdommen i sjældne tilfælde kan sprede sig dertil. Læs mere om de forskellige undersøgelser:
Formål med opfølgning
Opfølgningsbesøgene kan have flere formål. Udover at blive undersøgt for eventuelt tilbagefald af sygdommen, kan du også bruge mødet til at stille spørgsmål og tale med lægen om, hvordan du bedst får behandlet eventuelle senfølger og om der er behov for rehabilitering.
Spørgsmål til lægen
Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål og bekymringer op. Du kan tale med lægen om, hvordan du bedst får behandlet eventuelle senfølger og om, der er behov for rehabilitering.
Lægen kan også søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret din kræftmedicin, hvis der er behov for det, og hvis den er en del af kræftbehandlingen. Hvis du får andre former for medicin som for eksempel blodtryksnedsættende medicin, behandling for diabetes eller for stofskifteforstyrrelser osv. vil det stadig være din egen læge som regulerer og følger op på dette.
Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.
Tilbagefald
Det er helt normalt at være bekymret for tilbagefald efter endt behandling, også selvom blodprøverne og andre undersøgelser ser fine ud.
Bekymringen kan påvirke din hverdag – måske får du svært ved at sove eller får problemer med at huske og koncentrere dig.
Det kan være en hjælp at tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp af Kræftens Bekæmpelse. Vi tilbyder gratis rådgivning, hvor du enten kan møde op i en af vores kræftrådgivninger eller ringe og tale med en rådgiver på Kræftlinjen.
Tilbagefald af æggestokkræft
Kræft i æggestokkene kan vende tilbage. Det betyder, at kræften har spredt sig. Risikoen for tilbagefald afhænger af sygdommens stadium, og hvilken type kræftceller du er blevet behandlet for. For de fleste er det overvældende at få besked om, at kræften er kommet igen, men er det tilfældet, er der flere muligheder for behandling.
Hvis kræft i æggestokkene spreder sig, sker det oftest ved, at kræften vokser ud i bughulen.
Kræftcellerne kan også føres via lymfekarrene til lymfeknuderne. I sjældne tilfælde spreder sygdommen sig til lever eller lunger via blodet. Det kaldes metastaser, hvis kræften har spredt sig til andre steder i kroppen.
Det er oftest ikke muligt at helbrede et tilbagefald af æggestokkræft, og sygdommen må betragtes som kronisk. Du kan få holdt sygdommen nede i lange perioder med fornyet kemoterapi.
Overlevelsen efter tilbagefald af kræft i æggestokkene er forbedret de seneste år.
Behandling af tilbagefald
Hvis MR- eller PET/CT scanning viser, at du har lokalt tilbagefald, kan du blive tilbudt operation, hvis lægen vurderer, at kræften kan fjernes helt ved operationen.
Hvis operation ikke er mulig, får du som regel tilbudt samme type kemoterapi, som du fik lige efter operationen. Det afhænger af, hvor længe der er gået, siden du sidst blev behandlet med kemoterapi.
Selv kvinder med generelt dårligt helbred kan opnå betydelig lindring af kemoterapi, og sygdomsudviklingen kan bremses i en periode. Behandlingen kan både være livsforlængende og lindrende.
Du får som regel kemoterapi gennem et drop i armen. Du får kemoterapi hver 3. eller 4. uge. Behandlingen foregår ambulant.
Læs mere om behandling af tilbagefald med kemoterapi:
Kemoterapi og behandling for spredning
Forskning i behandling af tilbagefald
Der forskes i, om det er bedre at få fjernet den tilbagevendte kræft ved operation efterfulgt af kemoterapi i forhold til kemoterapi alene.
Foreløbige resultater tyder på, at opererede kvinder med tilbagefald af æggestokkræft har længere tid til nyt sygdomstilbagefald og lidt længere overlevelse end de, som udelukkende får kemoterapi.
Det er imidlertid kun de kvinder, hvor alt kræftvæv kan fjernes ved operationen, som har gavn af operation. Hos de kvinder, hvor det ikke er muligt at fjerne alt kræftvæv, giver operation ikke øget overlevelse . Da andre forsøg har vist at operation for tilbagefald kan medføre hurtigere nyt tilbagefald, skal operation nøje overvejes.
I nogle tilfælde behandles tilbagefald af kræft i æggestokkene med hormonbehandling med præparatet tamoxifen. Kun i meget sjældne tilfælde er strålebehandling den bedste behandling af symptomerne ved tilbagefald.
Hvis kræften ikke forsvinder
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.