Hvad er analkræft?
Analkræft opstår i huden lige omkring endetarmsåbningen eller i slimhinden i de nederste 4-5 cm af tarmkanalen. Analkræft kaldes også anal cancer. Behandlingen er som regel strålebehandling og kemoterapi og i nogle tilfælde operation.
Om endetarmsåbningen (anus)
De sidste 4-5 cm af endetarmen kaldes analkanalen. Det er et rørformet organ, som er beklædt af en slimhinde og omgivet af muskler. Det er musklerne, som sørger for, at man kan holde på luft og afføring.
Analkræft opstår enten i analkanalens slimhinde eller i huden lige omkring endetarmsåbningen.
Tegn på analkræft
De hyppigste symptomer ved analkræft er smerter ved afføring, kløe ved endetarmsåbningen og blødning fra endetarmen. Man kan dog sagtens have symptomerne uden, at det skyldes kræft.
Analkræft forveksles ofte med hæmorider eller rifter i endetarmen. Det er derfor vigtigt, at man går til lægen, hvis man i længere tid har haft symptomer, der minder om hæmorider.
Hvorfor opstår analkræft?
I langt de fleste tilfælde (ca. 90 pct.) skyldes analkræft en infektion med human papillomavirus (HPV). Man kan blive smittet med HPV ved seksuelt samvær.
Det øger risikoen for analkræft, hvis man har HIV, AIDS eller visse hudsygdomme. Rygning og analsex øger også risikoen.
Sygdommen i tal
I perioden 2017 til 2021 var der i gennemsnit 49 mænd og 110 kvinder om året, der fik diagnosticeret analkræft. Ved udgangen af 2021 var der 440 mænd og 1.173 kvinder, som levede med diagnosen. Det er personer, som på det tidspunkt var i behandling, gik til kontrol eller blev betragtet som raske.
Behandling
De fleste får behandling med en kombination af strålebehandling og kemoterapi. I nogle tilfælde har lægerne mulighed for at operere kræften væk. Operation kombineres ofte med kemoterapi og strålebehandling.
Hvis kræften har spredt sig til andre dele af kroppen, får man typisk behandling med kemoterapi. Man kan også få tilbudt lindrende behandling mod de gener, som sygdommen giver.
Hvad sker der efter behandlingen?
Når behandlingen er afsluttet, starter et opfølgningsforløb, hvor man jævnligt skal til opfølgning på hospitalet.
Formålet med opfølgningsbesøgene er, at lægen kan holde øje med, om der er tegn på tilbagefald. Man kan også få hjælp til at lindre eventuelle bivirkninger fra behandlingen.
Opfølgningsbesøgene er også en god mulighed for at snakke med lægen om spørgsmål eller bekymringer, som man går med.
Generelt om kræft
Kræft er en sygdom i kroppens celler. Kræft kan opstå, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse ukontrolleret og uden formål.
Mere om kræft