Hvis kræften er vendt tilbage
Det kan være svært at forholde sig til, at man har fået tilbagefald af kræftsygdommen, men er det tilfældet, er der flere muligheder for behandling.
Kræften er vendt tilbage - hvad nu?
Risikoen for, at blærekræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået. For de fleste er det overvældende at få besked om, at kræften er kommet igen.
Cirka 30-50 pct. får et tilbagefald i løbet af de første to år efter, de har fået fjernet en eller flere polypper i blæren ved en kikkertoperation. Risikoen for udvikling af nye polypper varer hos mange patienter ved hele livet, hvis blæren er bevaret.
Ved tilbagefald af blærekræft
Tilbagefald af en (kræft)sygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv.
Lokalt tilbagefald
Det kaldes lokalt tilbagefald, hvis kræften vender tilbage til den del af kroppen, hvor kræften først opstod.
Tilbagefald med spredning
Kræft kan også vende tilbage i form af spredning af sygdommen (metastaser). Kræften kan være vokset ind i lymfebanen og derfor have spredt sig til lymfeknuderne eller være vokset ind i blodbanen og via blodet være spredt til andre organer i kroppen.
Det kaldes metastaser, når kræftceller fra en kræftknude spreder sig med blodet eller lymfen og danner nye kræftknuder andre steder i kroppen.
En metastase består af den samme type kræftceller som den oprindelige kræftknude. Det vil sige, at f.eks. brystkræft, der har spredt sig til knoglerne, består af brystkræftceller.
Undersøgelser for tilbagefald af blærekræft
Har lægen mistanke om tilbagefald efter strålebehandling, kan man få undersøgt blæren med en kikkert enten i lokal bedøvelse eller under fuld bedøvelse, som da man fik konstateret sygdommen. Ofte vil man også få taget vævsprøver fra mistænkte områder i blæren, så lægen kan påvise et eventuelt tilbagefald.
Er der mistanke om tilbagefald, efter at man har fået fjernet blæren eller har fået kemoterapi, fordi sygdommen har bredt sig, kan man få foretaget CT-scanning af lungerne og bughulen. Man får eventuelt også undersøgt knoglerne med MR-scanning eller ved en scintigrafi eller PET-scanning, alt afhængigt af hvor lægen har mistanke om sygdom.
Behandlingen ved tilbagefald af blærekræft afhænger af sygdommens stadium og tidligere behandling. Læs mere:
Behandling ved tilbagefald af blærekræft
Hvis du har smerter, findes der flere og gode muligheder for lindrende behandling. Læs mere om smertebehandling generelt her:
Hvis kræften ikke forsvinder
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.