Amputation ved udbredt bløddelssarkom
I nogle tilfælde er bløddelssarkomet så udbredt, at den tilbageværende del af ben eller arm ikke vil kunne fungere tilfredsstillende efter en operation, hvor lægen fjerner knuden. Her kan amputation være nødvendigt.
Få støtte i beslutningen
For de fleste er det en stor beslutning at vælge en amputation, og beslutningen træffes derfor i samråd med ens familie og lægen.
Personalet på afdelingen kan besvare spørgsmål og tilbyde støtte, når du står over for at skulle have fortaget en amputation. Du kan også få arrangeret at tale med én, som allerede har fået foretaget den samme type operation. Spørg på afdelingen.
Både før og efter operationen kan du få gennemgået de forskellige typer proteser af en bandagist.
Læs om operation af bløddelssarkom her:
Forskellige former for benproteser
Sædvanligvis fastgøres protesen til benet, ved at benenden placeres i et specielt fremstillet hylster. Det er også muligt at fastgøre protesen med en skrue, der sidder fast i knoglen, og som stikker ud gennem huden. Denne sidste protese kaldes en osteointegreret protese, fordi den sidder fast i knoglen.
Protesen, der sidder fast på knoglen, giver en række fordele i form af bedre fornemmelse af protesen og mulighed for at få en protese, selv om benenden er meget kort. På den anden side er der risiko for infektion, og den fysiske aktivitet skal nedsættes.
Den fysiske aktivitet ved en sædvanlig protese har kun de begrænsninger, som du selv føler.
Bandage og træning efter amputationen
Efter operationen får du en bandage på, som skal hjælpe med at forme det amputerede område.
Et par dage efter operationen får du hjælp til at komme op og i gang igen. En fysioterapeut gennemgår, hvilke træningsøvelser du skal lave for at holde musklerne omkring operationsstedet stærke og smidige. Dette er vigtigt, fordi det så bliver nemmere at komme til at bruge den kunstige arm eller ben.
Du bliver typisk udskrevet efter et par uger, når sårene er helet.
Protesen fremstilles 6-8 uger efter operationen
Når ben- eller armenden efter 6-8 uger er klar til en protese, tager bandagisten mål til fremstilling af en protese. Efter cirka en uge er protesen klar til, at træningen kan starte. Der kommer først polster på protesen, når du har trænet så længe, at den er justeret og tilpasset optimalt.
Protesen fremstilles i de fleste tilfælde med henblik på almindelig gang, men det er også muligt at fremstille specialproteser til sport.
Efter serviceloven har du krav på én protese, men du har ikke krav på ekstraproteser som reserve, fx. til sport eller svømning.
Fantomsmerter
Smerter, der føles som om, de kommer fra den manglende legemsdel, kaldes fantomsmerter. Fantomsmerter optræder i større eller mindre omfang hos omkring 70 pct. af alle, der har fået amputeret en arm eller et ben.
Smerten aftager som regel gradvist, men hos 5-10 pct. bliver de stærke smerter ved.
Mekanismen bag udviklingen af fantomsmerter kendes ikke, men man ved, at der efter amputation sker en række ændringer i nervesystemet.
Behandling af fantomsmerter
Fantomsmerter er vanskelige at behandle. Flere typer medicin virker mod fantomsmerter, men effekten hos den enkelte varierer. Den smertestillende medicinske behandling må derfor tilpasses individuelt. Læs mere om fantomsmerter og mulige behandlinger:
Medicinsk behandling af fantomsmerter
Spinal cord-stimulation ved fantomsmerter
Elektrisk stimulation af rygmarven kan være en mulig behandling, men metoden er ikke standard behandling i Danmark.
Stimulationen kommer fra en pulsgenerator, der er indopereret under huden, til en eller flere elektroder i rygmarven. Du kan så med en fjernbetjening selv tænde og slukke for stimulationen og ændre intensiteten. Mekanismen bag spinal cord-stimulation er ukendt.