Komplikationer og genoptræning efter operation af bløddelssarkom
Komplikationer efter operation kan være infektion og blødning, og du kan opleve smerter og træthed. Genoptræning starter så hurtigt som muligt.
Efter operationen
I dagene efter operationen skal du have en stram bandage på den opererede arm eller det opererede ben.
Du skal ofte holde kropsdelen i ro for at modvirke blødning i operationssåret, og for at det indsatte materiale kan vokse fast til resten af knoglen.
Komplikationer efter en operation
Risikoen for komplikationer efter en operation afhænger i høj grad af indgrebets omfang og varighed.
Komplikationer kan være infektion eller blodansamling. Risikoen for infektion er øget, hvis du er svækket f.eks. på grund af kemoterapi. Risikoen for blodansamling kan mindskes ved, at du i nogle dage har et lille dræn siddende i operationssåret.
Smerter efter operation
Du kan have ondt i såret i op til et par uger efter operationen, men den smertestillende behandling er som regel effektiv.
Du starter ofte med at få morfin, enten som indsprøjtninger eller via en lille medicinpumpe, som du selv administrerer på armen. Senere kan du gå over på smertestillende tabletter.
Hvis du er blevet opereret i benet, kan du også få smertestillende medicin gennem et epiduralkateter. Det er et tyndt plastikrør, der bedøver nerverne til benene omkring rygmarven. Epiduralbedøvelsen gør det muligt at holde operationssåret konstant bedøvet i nogle dage.
Læs mere om bl.a. epiduralbedøvelse:
Læs mere om smertestillende behandling:
Genoptræning
Kort efter operationen vil en fysioterapeut instruere dig i korrekt vejrtrækning og i genoptræning, med henblik på at modvirke lungebetændelse og blodpropper i benene.
Større operationer kan medføre nedsat bevægelighed pga. arvæv og ændring af musklerne. Derfor er det vigtigt, at du kommer i gang med genoptræningen så hurtigt som muligt.
Selvom det er vigtigt at komme i gang med genoptræning så hurtigt som muligt, kan du efter en stor operation være nødt til at blive i sengen i op til en uge.
Træningen styres i begyndelsen under vejledning af en fysioterapeut, fordi vævet også har behov for ro til at hele.
Når du udskrives
De fleste kan blive udskrevet, når såret er helet, omkring syv til ti dage efter operationen.
Hvis du har fået foretaget hudtransplantation, vil det dog ofte være nødvendigt at være indlagt i op til et par uger. Det transplanterede område skal nemlig holdes i ro det første stykke tid, så det ikke falder af.
Hospitalet kan hjælpe med kontakt til hjemmepleje og hjemmesygepleje, hvis du har behov for hjælp derhjemme.
Du får også en genoptræningsplan og oplysninger om, hvor i lokalområdet du kan få hjælp til genoptræningen. Læs mere om dine rettigheder i forhold til genoptræning:
Genoptræning hjemme
I nogle tilfælde kan du selv stå for genoptræningen efter instruktion fra lægen. I mange tilfælde foregår genoptræningen dog med hjælp fra en fysioterapeut. I disse tilfælde udarbejdes en genoptræningsplan, således at træningen kan foregå i dit lokalområde. Genoptræning med fysioterapeut fortsætter i nogle tilfælde flere måneder med træning nogle gange om ugen.
Sårpleje fremover, hvis du har fået hudtransplantation
Både transplantatet og donorstedet er følsomme for sollys og udtørring i flere år efter operationen.
Derfor bør man beskytte det mod solen og pleje det med creme, så snart sårene er helet.
Hvis der kommer rødme eller blærer i huden, skal man straks kontakte hospitalet, da der ved forkert behandling er risiko for, at transplantatet falder af.