Grundkurser i sorg og sorghandleplaner
Har du oplevet at blive usikker på kursen, når du står overfor et barn i sorg? Måske har du oplevet at finde en støvet sorghandleplan på din arbejdsplads, som du ville ønske, var mere up to date? Hvis du kan svare ja til ét af spørgsmålene, så er dette kursus netop noget for dig. Kurset er særligt målrettet ansatte i kommuner, som arbejder med børn over 6 år. Du kan fx være ansat på en skole, i en SFO, ungdomsskole, sundhedspleje, UU-vejledningen eller i en familieafdeling. Kurset klæder dig på til at udarbejde en sorghandleplan eller revidere en sorghandleplan på din arbejdsplads.
Indhold:
På kurset bliver du klogere på, hvad der er på spil i hjernen og nervesystemet når man berøres af alvorlig sygdom eller død. Det er nøglen til at forstå de forskellige reaktionsmønstre i sorg. Du præsenteres for perspektiver på sorg, og introduceres til sorgens kultur og teorier. Familieperspektivet er omdrejningspunktet på kurset, og vi arbejder med sorg som en relationel udfordring.
Vi præsenterer dig for 10 hovedbudskaber, som kan danne det faglige fundament, når I skal udarbejde eller revidere sorghandleplanen på din arbejdsplads. Du får mulighed for sparring på, hvordan du ”bygger” de 10 hovedbudskaber ind i jeres praksis.
På kurset arbejder vi aktivt med perspektivskifte som refleksiv metode. Metoden er brugbar i situationer, hvor du eller dine kollegaer oplever en uforståelig adfærd hos andre. Det kan ofte være hjælpsomt som fagperson, i mødet med sorgramte familier.
Kurset forløber over to sammenhængende dage. Derudover inviteres du til at deltage i et online webinar tre uger efter sidste kursusdag, hvor du præsenteres for Kræftens Bekæmpelses digitale læringsplatform Lær Om Sorg. Dette webinar giver dig input til, hvordan du som fagperson kan understøtte sunde børne/- og klassefællesskaber, når et barn mister en forælder.
Kursusform:
Du inviteres ind i et dialogbaseret læringsrum, hvor det er muligt at sætte din nysgerrighed og erfaring i spil. Kursusdagene er tilrettelagt med en variation af oplæg fra undervisere, refleksionsøvelser såvel i gruppe som i plenum, hvor din viden og indsigt er velkommen.
Bag kurset står OmSorgs underviserteam, som i mange år har markeret sig indenfor særligt børn som pårørende og sorgområdet. Med baggrund i det familiefokuserede og narrative vil de trække forbindelsestråde til netop jeres praksis og målgruppe og lede jer igennem dagene.
Hvorfor vælge dette kursus - udsagn fra deltagere:
-
”Jeg har simpelthen lært SÅ meget! Især om om børn som pårørende, og hvor vigtigt det er, at vi ser og støtter dem, men også i forhold til at turde tale om døden” (pædagog)
-
”Fordi det er lærerigt og med en tydelighed omkring et svært emne. Der er fokus på hovedbudskaber som tager afsæt i viden, børnenes stemmer og erfaringer” (sundhedsplejerske)
-
”Det kan siges meget enkelt - Alle der arbejder med børn og unge burde på dette kursus. Kan slet ikke forstå at det ikke er obligatorisk, for vi bliver jo alle ramt af sorg på et eller andet tidspunkt i livet, og her er det vigtigt, at vi voksne kan støtte børn og unge bedst muligt, samtidig med at vi også støtter klassekammeraterne” (AKT og trivselslærer)
-
”Et helt igennem livsbekræftende kursus. Inden kurset troede jeg det blev nogle tunge kursusdage. Jeg tog fejl, jeg har nu fundet ud af at der er meget liv i døden, og jeg har nu fået mod på at sætte sorg på skoleskemaet” (Lærer)
OmSorgs mål med kurset er, at du opnår:
- viden om tabsoplevelser hos børn, når familier rammes af alvorlig sygdom/død
- indsigt i forskellige adfærdsmønstre og mestringsstrategier ved alvorlig sygdom/død
- forståelse for børns særlige udfordringer, behov og ønsker som pårørende
- refleksion over din egen rolle i at understøtte pårørende børn og unge
- et stærkere afsæt for omsorgsfuld sorgstøtte i din hverdagspraksis
- viden om, og forslag til vigtige elementer i en sorghandleplan
- et stærkere fundament for udarbejdelse eller opdatering af jeres sorghandleplan
Praktisk
Pris: 5.000 kr. inkl. moms
Eksternat-kursus med fuld forplejning begge dage.
Kursusmateriale udleveres på kurset.
Ved tre deltagere fra samme enhed betales halv pris for deltager nr. tre.
Deltagelse på vores kurser kan afmeldes omkostningsfrit indtil fire uger før kursusstart, men herefter er der ingen refusion.
Såfremt en deltager er forhindret, er der mulighed for at deltage i et af de kommende kurser i stedet, hvis der er ledig plads på disse.
OmSorg forbeholder sig ret til at aflyse kurset i op til fire uger før kursus start ved færre end 10 tilmeldte. Tilmeldte kursister får et eventuelt indbetalt beløb refunderet.
Spørgsmål til kursets indhold:
Hvis du har spørgsmål til kursets faglige indhold eller lignende, er du velkommen til at kontakte en af underviserne Annette Hansen, 23 43 21 51 / anhan@cancer.dk eller Charlotte Anker Junker, 22 31 42 77 / chaj@cancer.dk