Sådan får dagtilbud mest ud af en sorghandleplan
Er I som dagtilbud forberedt på, at sygdom og død kan ramme jeres hverdag, kan I komme en lang række udfordringer i møde – både i forhold til det berørte barn, dets familie og personalegruppen selv. Det er her, dagtilbuddets sorghandleplan kommer i spil.
God forberedelse giver tryghed og er et kompas for personalegruppen, når svære situationer pludselig opstår.
- Det er den der følelse af, at du fra sekund til sekund er rykket fra at være pædagog, som passer deres børn, og så træder man så mange flere skridt ind i en familie, når der bliver delt noget så hudløst, fortæller pædagogen Naja i Grundbog i små børns sorg.
Sorghandleplanen er den konkrete manual for, hvad der skal gøres, når en situation med kritisk sygdom eller dødsfald opstår. Den hjælper personalegruppen til ikke at glemme eller overse vigtige tiltag midt i et hektisk forløb.
Hvordan bør I som pædagogisk personale agere i det første møde med familien? Og hvordan taler man med en 5-årig om kræft?
Der findes ikke nogen enkle svar på disse spørgsmål, og behov og ønsker kan være forskellige fra familie til familie. Forskning viser dog, at forældrene i høj grad ønsker at blive mødt af et dagtilbudspersonale, der har mod og viden til at sætte rammerne for, hvordan der kan samarbejdes igennem den svære tid. Og så er sorghandleplanen ikke kun vigtig i akutte situationer, men kan også være et godt redskab til at overveje den mere langsigtede støtte.
Hold jeres sorgplan opdateret
9 ud af 10 dagtilbud har i dag en sorghandleplan, men omkring halvdelen af sorghandleplanerne er ikke blevet opdateret i mindst to år (2021). Dermed opstår der en risiko for, at de ikke længere afspejler virkeligheden i det individuelle dagtilbud og giver en falsk tryghed.
Få hjælp til hvordan I opdaterer dagtilbuddets sorghandleplan:
Video-vejledning sorghandleplaner
Vejledningen er formidlet af Martin Lytje, som er uddannet psykolog og ph.d. i uddannelsesvidenskab samt redaktør på Grundbog i små børns sorg.