Støt pårørende børn ved hospitalsbesøg
Møder du pårørende børn, og ved du, hvordan du bidrager til at give dem et så trygt hospitalsbesøg som muligt? På denne side finder du inspiration til, hvordan du konkret går til opgaven
Hospitalsgange og hvide kitler er en del af virkeligheden for mange børn og unge, der oplever alvorlig sygdom i familien. Alle disse børn og unge har brug for at blive set, hørt og involveret i det, der sker omkring dem.
Hovedbudskabet i denne artikel er derfor at børn skal have mulighed for 1) forberedelse før besøget, 2) inddragelse undervejs i besøget og 3) bearbejdning efter besøget.
Inden besøget
Inden et hospitalsbesøg handler det først og fremmest om forberedelse – både af børn og voksne.
Et hospitalsbesøg kan – set gennem barneøjne – være et skræmmende sted. Og børn kan reagere anderledes end forventet. Derfor kan det være beroligende for forældrene, hvis du har forberedt dem på dette.
Samtidig kan du afklare, i hvilket omfang forældrene ønsker, at du (eller en kollega) er til stede under besøget, og om du skal hjælpe med at informere og inddrage barnet.
Derudover handler forberedelsen om, hvordan forældrene selv kan forberede deres børn.
Under besøget
Under et hospitalsbesøg handler det om, at du som sundhedsprofessionel er imødekommende og anerkendende over for barnet.
Samtidig er det vigtigt, at du accepterer og respekterer eventuelle afvisninger og tilbyder dig igen på et senere tidspunkt
Under besøget kan du spille en betydningsfuld rolle for børnene ved at fortælle, hvem du er, hvad du laver og evt. vise rundt i afdelingen.
Børnene kan inddrages i alderssvarende opgaver, fx at hente saftevand eller skubbe et dropstativ, mens du kan tilbyde mindre børn at røre ved/lege med hospitalsting, fx bandager, dropposer, handsker m.m.
Hvis det er afstemt med forældrene, kan du tilbyde at gå med ind på stuen og evt. at give information om sygdommen, forløbet og symptomerne.
Efter besøget
Efter besøget handler det om at hjælpe forældrene med, hvordan de støtter barnet i at bearbejde besøget: At der skal være tid og plads til børnenes reaktioner, tanker og spørgsmål, og at børnene kan have brug for mere fysisk omsorg.
Men samtidig skal der også være plads til, at man kan lave noget andet sammen og få oplevelsen lidt på afstand.
Bearbejdning kan derfor både handle om at tale om og aflede sig fra hospitalsbesøget, der for nogle børn kan være intenst.
Samtidig vil pårørende børn gerne være tæt på deres syge forælder, anerkendes som nære pårørende, henvendes til direkte og i et sprog, de forstår, samt opleve, at de kan bidrage med noget godt for deres syge forælder.
I denne artikel bliver du præsenteret for en række konkrete greb til før, under og efter pårørende børns hospitalsbesøg.