Inddrag børnenes netværk
Fortæl de vigtigste voksne i børnenes hverdag om sygdommen, så de kan hjælpe og støtte børnene undervejs.
Voksne i dit barns hverdag kan hjælpe
Børn til en syg forælder kan reagere forskelligt på situationen, når de er hjemme, og når de er ude. Selvom barnet ikke viser de helt store reaktioner derhjemme, så kan deres utryghed komme til udtryk andre steder. Det kan f.eks. være ved, at de bliver mere stille, besværlige eller nærtagende og lettere kommer i konflikt med de andre børn.
Det er derfor en god idé, at de vigtigste voksne i dine børns hverdag ved, at du er syg. På den måde kan de have større forståelse for, hvorfor børnene måske reagerer anderledes, end de plejer at gøre, og hjælpe dem med at håndtere det.
Fortæl det til børnene først
Det er vigtigt, at børnene ved, at du er syg, før I begynder at fortælle det til deres omgivelser. Så er du sikker på, at de hører det fra dig og ikke fra andre.
Der er flere grunde til, at det er vigtigt, at børn bliver informeret om en forælders sygdom af forældrene selv:
- Børnene føler sig som betydningsfulde familiemedlemmer, der inddrages i vigtige ting i familien. Det styrker tilliden til forældrene
- Så ved du præcis, hvad børnene har fået at vide
- Børnene har haft mulighed for at stille spørgsmål, få svar og få rettet eventuelle forkerte forestillinger om sygdommen osv.
- Børnene ved, at der er åbenhed om sygdommen, og at de altid er velkomne til at stille spørgsmål, få svar og omsorg
Hvem skal have besked?
Få talt med de vigtigste først
De personer, du mener, kan hjælpe til med at støtte dine børn under din sygdom, er de vigtigste at informere først.
Du kan tage udgangspunkt i, hvad der er til gavn for børnene. Tænk f.eks. over:
- Hvem kan være opmærksomme på børnenes trivsel?
- Hvor bruger børnene mest tid?
- Er der nogen, børnene kommer særligt godt ud af det med?
- Og omvendt: Er der nogle voksne i børnenes hverdag, der har en tone, som du tænker, at børnene bør skånes for?
En måde at få overblik over det på er ved at tegne et kort over de vigtigste mennesker i dine børns hverdag.
Start med at skrive barnets navn i midten og lav derefter cirkler med de forskellige aktiviteter barnet har i løbet af ugen. Du kan fremhæve ringen, om de vigtigste mennesker i dine børns hverdag. Det giver et overblik over, hvem du skal informere først:
Lærere og pædagoger
Daginstitution og skole er betydningsfulde for børnene, fordi de bruger meget tid og har deres daglige kontakt med vennerne her. Læreren og pædagogen er vigtige for den omsorg og tryghed i hverdagen, der er afgørende for barnets trivsel. Derfor er det en rigtig god idé, at klasselæreren eller pædagogen på stuen ved, at du er blevet syg.
Andre vigtige voksne i barnets hverdag?
Det kan også være, at dine børn har et særligt godt forhold til håndboldtræneren, en pædagog i klubben eller legekammeratens forældre, selvom de ikke bruger meget tid med vedkommende.
Klassekammerater og venner
Dine børn kan også have brug for, at deres klassekammerater eller vennerne ved, at du har fået kræft.
Ikke alle behøver vide, at du er syg
Det er helt i orden, hvis dine børn ikke har lyst til, at alle ved det. Det kan give plads til nødvendige pauser for børnene, hvis f.eks. musiklæreren ikke ved, at du er syg.
Så handler det ikke om sygdom, når han eller hun er til guitar. Men det er en god idé, at de vigtigste børn og voksne i børnenes hverdag er informerede. Det giver barnet mulighed for at tale om jeres situation, når barnet har behov for det og lyst til det.
Tal med dine børn om, hvem der skal vide det
Fortæl mindre børn om, hvem du informerer og hvorfor
Hvis du har mindre børn, bestemmer du, hvem der skal vide hvad. Men det er en god idé at fortælle børnene om, hvem du fortæller det til, og hvorfor det er godt, at andre voksne ved det. På den måde kan du undgå, at børnene føler, at du går bag om ryggen på dem. Du kan eksempelvis sige:
- Jeg har tænkt mig at fortælle din klasselærer om min sygdom, fordi det kan være, at du indimellem bliver sur eller af ked det. Så vil det være nemmere for ham at trøste dig, når han ved, hvad der sker herhjemme lige nu.
Aftal med større børn, hvem I skal fortælle det til og hvordan
Større børn, fra omkring 3.-4. klasse, har brug for at blive inddraget i beslutningen om, hvem der skal vide hvad. I kan sammen tale jer frem til, hvem der skal vide, du er blevet syg, og hvordan det skal fortælles.
Måske vil dit barn helst have, at hele klassen får det at vide samtidigt af klasselæreren. Det kan også være, at dit barn selv vil sige noget, og læreren kan supplere. Det er en god idé at aftale på forhånd, hvem der siger hvad.
Hvis dit barn ønsker det, og du har energi til det, kan du eventuelt selv fortælle det til klassen eller være der, når læreren fortæller om din sygdom.
Lad hele klassen få lidt information
Det kan være, at dit barn foretrækker, at det kun er de tre bedste venner, der får at vide, at du er syg. Men hvis enkelte børn ved det, er der ofte stor sandsynlighed for, at det alligevel spredes. Du kan derfor tale med dit barn om, at det måske er en god idé, at hele klassen bare får lidt information, så I kan undgå rygter og forkerte informationer om jeres situation.
Det er godt, hvis barnet er med, når læreren fortæller det
Nogle børn vil gerne have, at de andre i klassen får at vide, at du har kræft. Men måske foretrækker dit barn, at det sker, når han eller hun ikke er der. Her kan det være en god idé at forsøge at motivere dit barn til at deltage, så han eller hun ved, hvad klassekammeraterne ved om jeres situation, og hvordan de har reageret på det. Du kan f.eks. sige:
- Jeg kan høre, du er lidt utryg ved det, der skal ske. Skal vi aftale med læreren, at du bare vil sidde stille på din plads, mens læreren fortæller det? Hvis du alligevel får lyst til at sige noget, kan du bare gøre det.
Forbered barnet på andres reaktioner
Fortæl dit barn, at der kan komme forskellige reaktioner på, at du er syg - både fra børn og voksne. Læs her, hvordan du hjælper barnet med at håndtere det:
Aftal med læreren, at der skal være plads til pauser
Børn vil gerne være omsorgsfulde, så det kan også være vigtigt, at klasselæreren f.eks. får fortalt, at børnene ikke hele tiden skal spørge til, hvordan barnets syge forældre har det.
Læreren kan også tale med klassen om, at barnet har lov til at sige 'pas', når det ikke orker at tale om det.
Er der andre, der skal støtte dit barn - og hvordan?
Når du skal fortælle om sygdommen til andre voksne i dit barns hverdag, kan du prøve først at overveje, hvordan du helst vil have, de gør eller ikke gør i forhold til dit barn.
De vigtigste voksne i dit barns hverdag kan du opfordre til at støtte dit barn med tilbud om snak eller til at have ekstra opmærksomhed på, at barnet trives.
Du kan overveje om der er nære voksne, som også har tid og overskud til at inddrage dit barn i aktiviteter og ture ud af hjemmet.
Andre voksne skal måske blot orienteres og ikke opfordres til at gøre noget aktivt i forhold til dit barn. Det kan give dit barn mulighed for at holde pause fra sygdommen, f.eks. til når barnet er til sport eller andre fritidsaktiviteter.
Eksempler på hvordan andre voksne kan støtte dit barn:
- Ekstra opmærksomhed på dit barns trivsel
- Invitere til samtaler med dit barn
- Give barnet en pause fra sygdommen, hvor der laves hyggelige ting, så barnet kan samle ny energi til at håndtere de udfordringer, der kan være i forbindelse med din sygdom
Hvad skal netværket have at vide - og hvordan?
Fortæl, hvad du ved lige nu
Når du skal fortælle om sygdommen til voksne omkring dit barn, er det en god idé at holde fokus på det, du ved nu. Måske du lige har fået diagnosen, og så kan det f.eks. være svært at sige noget om, hvilken behandling du skal have. Du kan f.eks. sige:
- Jeg har lige fået konstateret kræft. Lægerne skal nu lave nogle flere undersøgelser, så de kan lægge en plan for min behandling.
Fortæl selv - eller bed om hjælp til det
Det er en god idé at få det fortalt så hurtigt som muligt for at undgå rygter og misforståelser blandt børnene.
For nogle falder det naturligt lige at trække lærer, pædagog eller fodboldtræner til side, når barnet skal hentes, og orientere om sygdommen.
Andre kan ikke overskue det i den krævende tid og vil hellere skrive en mail eller ringe, når børnene er lagt i seng.
Hvis I beslutter jer for, at børnene i institutionen skal vide det, kan I få en pædagog til at fortælle om din sygdom. I skolen kan klasselæreren tage det op i klassens time.
Hvis du ikke selv kan overskue at give forældrene besked, kan du måske bede læreren eller pædagogen om at hjælpe med det. Eller du kan tage udgangspunkt i dette eksempel:
Fortæl gerne, hvordan I vil mødes af andre
Det er meget forskelligt, hvordan omgivelserne reagerer, når man får kræft. Nogle lader som om, at ingenting er sket, mens andre spørger meget til kræftsygdommen.
Du kan fortælle til klasselæreren eller pædagogen, hvordan du og dit barn gerne vil mødes. Så kan han eller hun fortælle de andre forældre, hvad I foretrækker.
Løbende opdatering
For at voksne i dine børns hverdag kan være opmærksomme på børnene, kan du løbende opdatere dem på, hvordan det går.
Du kan eventuelt lave en mailliste med personer, der kan have nytte af at følge udviklingen af din sygdom for at kunne tage sig af dine børn.
Når der er brug for det, kan du sende en kort mail eller en besked på ForældreIntra. Emnefeltet kan f.eks. være: "Status på Karlas fars kræftsygdom".
Information til lærere og pædagoger
Find viden om, hvordan man som pædagog eller lærer kan støtte børn, der oplever sygdom og død i familien.
Praktisk hjælp i hverdagen
Kræft i familien lægger et ekstra pres på hverdagen. Behandling kræver ofte meget tid og energi, samtidig med at der er færre kræfter. Tag imod hjælp fra familie og venner - og læs her om muligheder for at få hjælp til det praktiske i hverdagen.
Praktisk hjælp i hverdagenKræftens Bekæmpelses tilbud til børnefamilier
Kræftens Bekæmpelse kan rådgive dig om hverdagen med børn under din kræftsygdom. Du kan kontakte Kræftlinjen, din lokale kræftrådgivning, Brevkassen eller cancerforum.dk.
Få rådgivning og mød andre