Hvis barnet er mindre hjemme
Nogle børn og unge reagerer med at søge væk hjemmefra, f.eks. over til kammeraterne, når mor eller far har fået kræft. Det kan både skyldes, at det er svært for børnene at være hjemme, men det kan også være en del af den naturlige løsrivelsesproces.
Fravær kan skyldes flere ting
Store børn og teenagere kan reagere på de ændringer, som alvorlig sygdom fører med sig, ved at søge væk fra familien og være mere ude. Det kan være meget svært at acceptere, hvis man netop har brug for at have dem omkring sig i en svær periode. Det er derfor en god idé at tale om det og finde ud af, hvad det handler om.
Hvis børn og unge trækker sig og er mere ude, kan det være fordi, det er svært at være hjemme. Det kan f.eks. være fordi:
- Det er svært at se mor eller far afkræftet eller ked af det
- Det er vanskeligt at håndtere, at sygdommen fylder meget i hverdagen
- Barnet ved ikke helt, hvad han eller hun skal stille op med situationen
Børn har generelt brug for pauser fra svære situationer, så de kan samle energi.
Da jeg skulle opereres anden gang, meddelte han, at han ikke ville bo hos os længere. Jeg blev selvfølgelig virkelig ked af det og følte mig afvist. Men det var jo hans måde at sige, at han følte sig bange.
Fraværet kan skyldes almindelig løsrivelse
Det kan også være, at ændringer derhjemme falder sammen med din teenagers løsrivelsesproces. Løsrivelse fra ens forældre er en del af barndommen og en stor del af ungdomslivet. Det behøver derfor ikke være en reaktion på sygdommen eller andre forandringer, at barnet bruger mere tid på kammerater og fritidsinteresser.
Undersøg hvorfor barnet trækker sig
Sammenlign barnets adfærd med jævnaldrende børn
Hvis du er bekymret over, at dine børn er mindre hjemme, kan du prøve at undersøge, hvad fraværet skyldes.
Start for eksempel med at sammenligne dine børns adfærd med deres jævnaldrende. Er de andre børn i klassen lige så meget ude? Spørg eventuelt klasselæreren, om det er almindeligt for børn i den alder at bruge meget tid uden for hjemmet.
Hvordan er stemningen, når barnet er hjemme?
Du kan også prøve at tænke over, hvordan I har det, når barnet er hjemme:
- Er stemningen god eller trykket?
- Taler I godt sammen, eller skændes I?
Hvis I har en god kontakt, og stemningen imellem jer er ok, kan det være tegn på, at fraværet skyldes almindelig løsrivelse.
Hvis det virker som om, dine børn helst ville være et andet sted, og I let kommer til at skændes, eller stemningen er dårlig, kan det være et tegn på, at børnene har svært ved at være hjemme.
Jeg har haft berøringsangst over at sige: - Hvorfor er du aldrig hjemme? Det er min mand, der har taget hul på det. Men der skal tales om det, for min søn har haft brug at høre, at der var brug for ham.
Tal om, hvorfor det er svært at være hjemme
Hvis du er i tvivl om grunden til, at dit barn er meget væk, eller hvis du vurderer, at barnet har svært ved at være hjemme, kan du bruge fem trin til at tage hul på snakken. Herunder kan du se de fem trin med konkrete eksempler på, hvad du kan sige. Du kan tilpasse sætningerne til jeres situation og måde at tale sammen på.
At beskrive hvad du ser, kan give dit barn en følelse af at blive set. Du kan f.eks. begynde med at sige:
- Jeg har lagt mærke til, at du er begyndt at være mindre hjemme, efter jeg er blevet syg.
Giv derefter dine bud på de forskellige grunde, du tænker, der kan være til den ændrede opførsel. På den måde giver du dit barn nogle forskellige tolkninger, som han eller hun kan afvise eller acceptere.
- Jeg forestiller mig, at det er fordi, det ind imellem kan være lidt svært at holde ud at være i den triste stemning, der er herhjemme. Samtidig tror jeg, at du har lidt dårlig samvittighed over det, er det rigtigt?
- Det kan også være, at det handler om, du har brug for at være ude med dine venner, fordi alle de andre gør det samme?
For at give barnet en oplevelse af, at der er plads til at reagere på situationen, kan du sige, at det er en almindelig reaktion, og at du godt kan forstå den.
- Jeg ved, at andre unge kan have dårlig samvittighed over at være ude med kammeraterne, når stemningen derhjemme er trist.
- Jeg kan godt forstå, at det må være svært, når du også bare har lyst til at være helt almindelig ung, der ikke skal bekymre sig om, hvordan det går herhjemme.
Hold øje med dit barns reaktion på det, du siger. Du kan lade dig guide i samtalen af, hvordan han eller hun reagerer. Du kan f.eks. sige:
- Jeg lagde mærke til, at du reagerede, da jeg sagde, at det måske er svært at være hjemme og se mig ked af det og dårlig. Hvad kom du til at tænke på?
Du kan også spørge helt åbent:
- Er du enig med mig i, at du er mindre hjemme for tiden?
- Hvorfor tænker du, at du er mindre hjemme?
Sammen kan I prøve at finde frem til, hvad I kan gøre for at hjælpe dit barn til at være hjemme. Du kan starte med at sige:
- Hvad kan vi gøre, så du får lidt mere lyst til at være herhjemme med os andre?
Råd og vejledning til at tale med dit barn
Det er vigtigt, dit barn ikke går alene med sine tanker og følelser. Men det kan være svært for barnet at sætte ord på. Find råd og vejledning til, hvordan du kan tale med dit barn.
Jeg troede egentlig, at jeg ikke skulle begrænse min søn på grund af det her. Men i virkeligheden har det været godt ind imellem at sige, at nu kan du ikke gå til fest, fordi din mor er syg. Fordi så har han kunne vise solidaritet, og det har han også brug for.
Forklar om dit behov for at være sammen
Hvis dit barns fravær skyldes almindelig løsrivelse, og han eller hun har travlt med at være sammen med vennerne, kan du tage en snak med barnet om dine behov. Du kan f.eks. sige:
- Jeg har brug for, at du er noget mere hjemme, men jeg kan godt forstå, at du har brug for at være ung og ude med vennerne. Kan vi aftale en dag om ugen, hvor vi har familieaften og hygger sammen?
Praktisk hjælp i hverdagen
Kræft i familien lægger et ekstra pres på hverdagen. Behandling kræver ofte meget tid og energi, samtidig med at der er færre kræfter. Tag imod hjælp fra familie og venner - og læs her om muligheder for at få hjælp til det praktiske i hverdagen.
Praktisk hjælp i hverdagenKræftens Bekæmpelses tilbud til børnefamilier
Kræftens Bekæmpelse kan rådgive dig om hverdagen med børn under din kræftsygdom. Du kan kontakte Kræftlinjen, din lokale kræftrådgivning, Brevkassen eller cancerforum.dk.
Få rådgivning og mød andre