Hvis barnet har skyldfølelse
Børn kan få skyldfølelse, hvis de f.eks. tror, at de er skyld i mors eller fars sygdom, eller hvis de har dårlig samvittighed over ikke at hjælpe til derhjemme.
Fortæl, det ikke er barnets skyld
Nogle børn går rundt med en følelse af skyld over, at mor eller far har fået kræft. Især mindre børn har det, som kaldes magisk tænkning, hvor de kan tro, at de har sat sygdommen i gang ved f.eks. at være sur på mor eller far.
Hvis du har mindre børn, kan det være en god idé at tale med dem om, at børn aldrig kan være skyld i, at der sker ting med deres mor eller far, som f.eks. at få kræft. Du kan f.eks. starte med at sige:
- Nogle børn tror, at det er deres skyld, hvis deres mor eller far bliver syg. Har du også haft det sådan?
Fjern dårlig samvittighed
Børn kan også føle skyld over, at de ikke synes, de er nok hjemme eller hjælper nok til - særligt hvis barnet godt kan se, at familien har behov for det. I sådan en situation kan barnet få dårlig samvittighed, hvis det alligevel vælger at søge over til vennerne, fordi det er for svært for dem at være derhjemme.
Hjælp dit barn af med følelsen
Hvis du har på fornemmelsen, at dit barn har skyldfølelse over din sygdom eller ikke at hjælpe nok til, kan du f.eks. sige:
- Jeg har lagt mærke til, at du måske har lidt dårlig samvittighed over, at du også har lyst til at lege/være sammen med dine kammerater, når jeg ligger herhjemme og er syg. Er det rigtigt?
Derefter kan du lægge op til, at I sammen finder en løsning, så barnet ikke skal have dårlig samvittighed:
- Du skal selvfølgelig ikke glemme at være barn/ung, selvom jeg er syg, så der skal også være tid til at lege med dine venner. Men vi kan f.eks. aftale nogle faste dage om ugen, hvor vi hygger sammen herhjemme? Eller har du nogle idéer?
Skyld over at reagere anderledes
I en søskendeflok ses ofte forskellige reaktioner på forandringerne i hverdagen. Det kan f.eks. være, at storesøster overvejende er ked af det, mens lillebror virker mindre påvirket. Lillebror kan føle skyld over ikke at være lige så ked af det som storesøster.
Hjælp barnet af med skyldfølelserne
Hvis du fornemmer, at dit barn går rundt med skyldfølelser over egne reaktioner i forhold til sine søskende, er det vigtigt at tale med barnet om det. Du kan f.eks. sige:
- Jeg lagde mærke til, at du sagde i går, at storesøster er mere ked af det, end du er. Jeg vil gerne høre lidt mere om, hvad du mente?
- Det er rigtigt, at det er let at se, når storesøster er ked af det. Men man kan være ked af det på mange forskellige måder. Jeg ved godt, at du også er ked af det, selvom du også kan være glad for at lege og gå i skole.