Opfølgning efter brystkræft hos mænd
Når du har afsluttet din behandling, bliver du tilbudt et opfølgningsforløb på hospitalet. Sammen med din læge på hospitalet udarbejder I en personlig opfølgningsplan ud fra dine behov for hjælp og støtte.
Formålet med opfølgningen er at:
- holde øje med tegn på, om kræften er vendt tilbage
- forebygge komplikationer
- sikre, at din livskvalitet bliver så god som mulig
- vurdere mulighederne for forbedret behandling
Hvis man får medicin, er det ofte ved opfølgningsbesøget, at behandlingen justeres. Skulle der være problemer eller bivirkninger i forbindelse med efterbehandlingen, kan lægen forsøge at løse det.
Det er også ved opfølgningsbesøget, at lægen har mulighed for at sikre sig, at behandlingsforløbet har været tilfredsstillende.
Undersøgelser ved kontrolbesøg
Ved opfølgningsbesøget føler lægen systematisk efter, om alt er i orden, der hvor brystet sad, i lymfeknuderne og i det raske bryst. Det kaldes en klinisk undersøgelse.
Man vil ikke få foretaget andre undersøgelser eller taget blodprøver, med mindre der er symptomer, som kræver nærmere undersøgelse.
Spørgsmål til lægen
Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at man tager sine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og man kan også tage en pårørende med til samtalen.
Gør opmærksom på symptomer eller gener
Det er vigtigt, at man gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.
Behandling af bivirkninger eller gener
Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Man kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.
Hvis man har problemer efter afsluttet behandling, kan man få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og man kan blive henvist til andre fagpersoner, som kan hjælpe.