Hvad er brystkræft hos mænd?
Brystkræft hos mænd kan opstå i mælkegangene og sjældent i de små mælkekirtler, som mænd kun har ganske få af. Det mest almindelige tegn er en knude i brystet, der ikke er øm.
Om brystet hos mænd
Brystet er hos mænd bygget op ligesom kvindebrystet, hvor der går små mælkegange og ikke-fungerende mælkekirtler. Brystet er sammensat af kirtelvæv, fedt og bindevæv.
Modsat kvinder ses der som regel ikke egentlig brystudvikling hos mænd. Brystet hos mænd kan dog begynde at vokse ved overvægt, eller på grund af hormonelle ændringer (gynækomasti)
Gynækomasti kan skyldes indtagelse af mandling kønshormoner eller nogle former for proteinpulver. Det kan også være bivirkninger til medicinsk behandling, f.eks. hormonbehandling.
Mænd har både mandlige kønshormoner (androgen) og kvindelige kønshormoner (østrogen) i kroppen. Det er vigtigt, at der er balance mellem mængden af de forskellige hormoner.
Tegn på brystkræft hos mænd
Som regel vil brystkræft hos mænd vise sig, som en hård knude i det ene bryst. Knuden vil oftest ikke være øm, så det er derfor vigtigt at være opmærksom på knuder i brystet.
I sjældne tilfælde kan der komme væske fra brystet, som enten er klar eller blodigt, eller der kan opstå uforklarlige sår
Hvorfor får nogle mænd brystkræft?
Som regel er årsagen til brystkræft hos mænd ukendt. Det kan dog øge risikoen, hvis der er ubalance mellem mængden af mandlige og kvindelige kønshormoner i kroppen.
Hvis mænd lider af svær overvægt, har de færre proteiner i kroppen, som kan binde til det kvindelige kønshormon østrogen. Det betyder, at der er mere aktivt østrogen i kroppen, så der kommer ubalance i mængden af de forskellige hormoner. Derfor er overvægt også en risikofaktor.
Stort alkoholforbrug, nedsat testikelfunktion eller nedsat leverfunktion kan også øge risikoen for, at mænd får brystkræft. I nogle tilfælde kan arvelige faktorer også have betydning.
Sygdommen i tal
I Danmark fik gennemsnitligt 45 mænd konstateret brystkræft i perioden mellem 2017-2021.
Ved udgangen af 2021 levede 431 danske mænd med brystkræft. Det vil sige at de enten var i behandling, gik til opfølgning eller blev betragtet som raske.
Behandling
Den primære behandlingsform for brystkræft hos mænd er operation, hvor man oftest får fjernet hele det syge bryst. Hvis kræftknuden er vokset fast i huden, får man som regel kemoterapi først, for at formindske kræften, så man kan operere resten væk.
Hvis der er stor risiko for at kræften vender tilbage, vil man blive tilbudt forskellige former for efterbehandling. Det kan f.eks. være strålebehandling, antihormonbehandling, kemoterapi eller målrettet antistof behandling.
Hvad sker der efter behandlingen?
Når behandlingen afsluttes, vil man blive tilbudt at gå til opfølgning. Ved opfølgningsbesøgene vil man blive undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage og for at forebygge komplikationer bedst muligt.
Opfølgningsbesøgene giver også en god anledning til at tale med sin læge om eventuelle spørgsmål og bekymringer.
Generelt om kræft
Kræft er en sygdom i kroppens celler. Kræft kan opstå, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse ukontrolleret og uden formål.
Mere om kræft