Behandling af inflammatorisk brystkræft (mastitis carcinomatosa)
Inflammatorisk brystkræft er en sjælden form for brystkræft, hvor brystet ser betændt ud med rødme, er varmt og hævet. Behandlingen er som regel en kombination af medicinsk behandling, operation og strålebehandling.
Behandling af inflammatorisk brystkræft
Behandling af inflammatorisk brystkræft er ofte en kombination af kemoterapi, operation, strålebehandling, målrettet terapi og/eller hormonbehandling (også kaldet anti-østrogenbehandling).
Inden for de seneste år er der sket en væsentlig forbedring af behandlingsresultaterne ved kombinationsbehandling med kemoterapi, operation og strålebehandling.
Medicinsk behandling før og efter operation
Man får som regel kemoterapi før operationen (neoadjuvant behandling). Medicinen føres med blodet rundt i kroppen og vil ramme de kræftceller, som via blodet eller lymfebanerne eventuelt måtte være ført ud i kroppen. Formålet er desuden at mindske området med kræft i brystet og således gøre operationen mest effektiv.
Kemoterapi og antihormonbehandling
Hvis kræftcellerne er HER2-positive, får man kemoterapien sammen med de to antistoffer trastuzumab og pertuzumab, hvilket gør den samlede behandling meget effektiv.
Ved at binde sig til HER2-receptorene stopper antistofferne signaler, der får kræftcellerne til at vokse og kan på denne måde slå kræftcellerne ihjel.
Derudover aktiverer antistofferne immunsystemet til at dræbe kræftcellerne.
Kemoterapien bliver givet via et drop i en blodåre og antistofferne via en injektion under huden. Behandlingen gives over ca. 24 uger og fortsætter indtil det tidspunkt, hvor du skal opereres.
Efter operationen afhænger den fortsatte (adjuverende) behandling af, om kræftcellerne er helt fjernet eller ej. Hvis der ikke findes tilbageværende kræftceller efter undersøgelse af den bortopererede kræftknude og lymfeknuder, forsætter du med antistofbehandling med trastuzumab, indtil du har fået i alt 17 behandlinger.
Hvis der fortsat findes kræftceller på operationstidspunktet, anbefaler lægerne, at du skifter til en anden adjuverende behandling kaldet trastuzumab emtansin (TDM-1), der består af et antistof (trastuzumab) bundet til kemoterapi. Du får TDM-1 hver 3. uge ca. 13 gange.
Hvis kræftknuden er både HER2-positiv og hormonfølsom, får du også efter operationen adjuverende antihormonbehandling.
Læs mere:
Kemoterapi og immunterapi
Hvis kræftcellerne er triple-negative, får man den præoperative kemoterapi sammen med immunterapi, hvilket gør den samlede behandling meget effektiv. Immunterapi kan desværre give senfølger.
Hvis der fortsat findes kræftceller på operationstidspunktet, anbefaler lægerne, at du efter operationen får adjuverende behandling med immunterapi, hvis du ikke tidligere har haft bivirkninger af denne. Kan du ikke tåle immunterapi, får du kemoterapi i tabletform i 6 måneder.
Operation hvis muligt
Efter du har fået neoadjuverende behandling, bliver du, hvis det er muligt, opereret og får fjernet hele brystet (mastektomi) og lymfeknuderne i armhulen.
Nogle uger efter operationen kommer du til en samtale, hvor lægen gennemgår den forsatte behandling sammen med dig.
Hvilken adjuverende behandling, du får anbefalet, afhænger af den operationstype, du har fået, typen af brystkræft og om der eventuelt er spredning til lymfeknuder og rester af sygdom tilbage.
Den andjuverende behandling består af én eller flere af nedenstående muligheder:
- Strålebehandling efter operationen 5 dage om ugen i 3 til 4 uger.
- Antistofbehandling hver 3. uge, indtil du har fået i alt 17 behandlinger.
- Adjuverende antistof bundet til kemoterapi 12 til 13 behandlinger hver 3. uge.
- Adjuverende kemoterapi i tabletform i 6 måneder.
- Hvis du har fået neoadjuverende immunterapi, forsætter du op til 1 år efter operationen, hvis der forsat er restsygdom.
- Adjuverende antihormonbehandling starter før eller efter strålebehandling og er en daglig tabletbehandling i 5 - 10 år.
- Adjuverende bisfosfonat starter inden for de første måneder efter afsluttet kemoterapi og operation og gives i en blodåre hver 6. måned i alt 6 gange.
Strålebehandling
Efter operation får man som regel strålebehandling af operationsområdet for at fjerne eventuelle efterladte kræftceller i operationsområdet. Læs mere:
Undersøgelser efter behandlingen
Du vil efter behandlingen ikke rutinemæssigt få taget blodprøver eller få lavet scanninger. Dog anbefales det, at:
- Alle kvinder under 50 år årligt får lavet en klinisk mammografi (ultralyd og
røntgenundersøgelse af brystet/brysterne). - Alle kvinder som er 50 år eller ældre og som har fået lavet en brystbevarende operation, får lavet en klinisk mammografi ca. 18 mdr. efter operationen. Ved undersøgelsen afgøres det, hvilken kontrol der er bedst for den enkelte fremover (klinisk mammografi eller mammografi i det nationale screeningstilbud).
- Alle øvrige kvinder frem til 80-årsalderen følger det nationale screeningstilbud.
Hvis du tager medicin og kosttilskud
Før du starter behandlingen, skal lægerne vide alt om, hvilken medicin du tager, og også naturmedicin og kosttilskud. Det er også vigtigt, at du ikke begynder på ny medicin eller kosttilskud uden først at have talt med dem.
Du kan stadig blive vaccineret
Vaccinationer, for eksempel influenza, stivkrampe og coronavaccination, er sikre at modtage under kemoterapi. Men du må du ikke få vaccinationer med levende eller svækkede bakterier og virus under og op til 6 måneder efter din behandling.
Tal med din læge, hvis du er i tvivl.