Kemoterapi efter operation
Kemoterapi bruges som efterbehandling af både hormonfølsom og ikke hormonfølsom brystkræft til kvinder både før og efter overgangsalderen.
Kemoterapi efter operation
Kemoterapi bruges som efterbehandling af både hormonfølsom og ikke hormonfølsom brystkræft.
Kemoterapi kan indgå i efterbehandlingen, uanset om man er før eller efter overgangsalderen.
Kemoterapi er en medicinsk behandling, der består af forskellige celledræbende stoffer (cytostatika).
Stofferne virker på forskellig måde og uafhængig af hinanden. For at øge virkningen af kemoterapien får man derfor ofte en kombination af forskellige stoffer samtidig.
Hvordan foregår behandlingen med kemo?
Man får kemoterapi i en blodåre gennem et drop i løbet af en halv til en hel time. Blodet bringer derefter medicinen rundt i hele kroppen.
Man får kemoterapi på hospitalet over 12-24 uger afhængigt af kræftens type og udbredelse. For eksempel anbefaler lægerne 12 ugers kemoterapi med trastuzumab til kvinder med en lille HER2positiv kræftknude, der ikke har spredt sig til armhulen. Hvis det under operationen alligevel viser sig, at der er spredning til flere lymfeknuder, anbefalerne lægerne ca. 24 ugers behandling med kemoterapi.
Det er som regel ikke nødvendigt at blive indlagt under behandlingen. Behandlingen med kemoterapien skal helst starte, så snart operationssåret er helet.
Standardbehandlingen varierer og er bl.a. afhængig af, hvilken type brystkræft man har, og om den gives før eller efter operationen.
Her kan du læse om de mest almindelige kemoterapistoffer, der bruges til efterbehandling af brystkræft:
Bivirkninger ved kemoterapi
Forskellige typer kemoterapi har hver især deres karakteristiske bivirkninger. Det er ikke alle patienter, der får samtlige bivirkninger, ligesom graden af bivirkninger varierer fra person til person.
Celler, som deler sig, er følsomme for kemoterapi. Det er derfor kemoterapien virker mod kræftceller.
Men også kroppens raske celler hæmmes i nogle tilfælde. Det drejer sig især om celler i hårsække, i tarm og slimhinder samt de celler i knoglemarven, som danner blodlegemer.
Efter behandlingen kan der i de første døgn komme bivirkninger i form af almen utilpashed, kvalme, opkastning, diarré og hos enkelte irritation af slimhinder i øjne og mund.
Hos nogle kan der også være en let øget risiko for infektioner 1-2 uger efter behandlingerne.
De fleste af disse bivirkninger kan lettes med medicin. Du vil få udleveret forebyggende kvalmestillende medicin.
Hvis du efter behandlingerne døjer med bivirkninger eller feber, skal du kontakte personalet på den afdeling, hvor du får behandlingen.
Kemoterapi kan standse menstruationerne
Hos kvinder før overgangsalderen kan behandlingens indvirkning på hormonbalancen betyde, at menstruationerne bliver uregelmæssige, eller at de ophører.
Hvis menstruationerne ophører under behandlingen, vil de i nogle tilfælde, specielt hos yngre kvinder, komme igen et stykke tid efter, behandlingen er afsluttet.
Hvis de ophører helt, betyder det, at overgangsalderen indtræder. Hvis man i forvejen er tæt på overgangsalderen, vil menstruationerne oftest udeblive for altid, når behandlingen er slut.
Hos nogle kan der opstå forskellige, som regel forbigående, symptomer på grund af den ændrede hormonbalance. Det kan f.eks. være hedeture, humørsvingninger og ledsmerter. Læs mere:
Hårtab og ret til paryk
Næsten alle taber håret, når de får kemoterapi, men det vokser ud igen, når behandlingen er slut.
Mange foretrækker at gå med paryk i en periode. Parykken er gratis (betales af kommunen) og udleveres via hospitalet. Spørg personalet på afdelingen, hvordan du får en paryk. Læs mere:
Meget lille risiko for svækkelse af hjertet
Hos enkelte patienter, der er behandlet med meget store mængder af epirubicin, kan der opstå en svækkelse af hjertemusklen.
Den mængde epirubicin, der bliver givet ved efterbehandlingen af brystkræft, er imidlertid langt mindre, og risikoen for svækkelse af hjertet er derfor meget ringe.
Under behandlingen med paclitaxel kommer der ofte nedsat og/eller ændret følesans i hænder og fødder.
Denne ændring kan komme og gå under behandlingen, men det er vigtigt at nævne det over for din læge, hvis den er generende og/eller vedvarende.
Få gode råd til at håndtere senfølger og bivirkninger
De fleste bivirkninger aftager gradvist og forsvinder, når behandlingen er afsluttet.
Enkelte kan dog, selv efter lang tid, have gener efter behandlingen f.eks. træthed og føleforstyrrelser. Se, hvad du kan gøre for at mindske gener som træthed, kvalme, diarré, vægtøgning, føleforstyrrelser m.v.: