Knoglebeskyttende behandling med zoledronsyre
Der er en øget tendens til knogleskørhed ved behandling med letrozol. Tilskud af kalk og D-vitamin bliver derfor anbefalet, og kvinder i og efter overgangsalderen, bliver også anbefalet behandling med zoledronsyre.
Knoglebeskyttende behandling
Der er en øget tendens til knogleskørhed ved behandling med letrozol, og derfor bør man tage et dagligt tilskud af kalk og D-vitamin. Alle kvinder i og efter overgangsalderen, der får letrozol, bliver også anbefalet knoglebeskyttende behandling med zoledronsyre.
Det anbefales både for at forhindre knogleskørhed, men også fordi zoledronsyre nedsætter risikoen for, at brystkræften kommer igen. Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:
Zoledron nedsætter risikoen for spredning
Nye forskningsresultater har vist, at risikoen for tilbagefald bliver nedsat, hvis man, ud over den øvrige brystkræftbehandling, også får behandling med stoffet zolendrolsyre.
Zolendrolsyre er et såkaldt bisfosfonat, der bruges i behandling af knogleskørhed. Bisfosfonater beskytter knoglevævet, og hos kvinder, der er oppereret for brystkræft, kan det beskytte mod, at kræften spreder sig til knoglerne.
Behandlingen med zolendronsyre nedsætter dog kun risikoen for tilbagefald hos kvinder med lavt indhold af østrogen i kroppen.
Behandlingen anbefales derfor til kvinder, der:
- er i eller efter overgangsalderen (på operationstidspunktet), og som får anden forebyggende behandling
- har fået fjernet æggestokkene/får medicin, som sætter æggestokkene ud af funktion
Drik rigeligt med væske
Det er vigtigt, at du i dagene før og efter behandlingen drikker 2-2½ liter væske dagligt for at beskytte nyrerne. Nogle dage før din planlagte behandling får du taget en blodprøve, der kontrollerer din nyrefunktion og kalkindholdet i blodet.
Man får zoledronsyre i et drop i løbet af 15 minutter, og får behandlingen i alt 6 gange med 6 måneders interval.
Bivirkninger ved zolendrolsyre
Bivirkningerne er almindeligvis få, milde og kortvarige, men kan for nogle få være af længere varighed (3-7 dage). Enkelte kan efter den første behandling få bivirkninger, hvor det kan være nødvendigt at tage smertestillende medicin nogle dage. Risikoen for at få disse bivirkninger mindskes ved gentagne behandlinger.
De hyppigste bivirkninger er influenzalignende symptomer, som kan behandles med paracetamol (smertestillende) i nogle dage.
I sjældne tilfælde kan kalkindholdet i blodet blive for lavt, hvilket kan medføre forvirring, tørst, kvalme og opkastning. Hvis du oplever dette, skal du straks kontakte onkologisk afdeling på sygehuset.
Kæben kan i sjældne tilfælde tage skade af behandling med bisfosfonater
I sjældne tilfælde (hos mindre end 1 pct.) kan der opstå nedbrydning (osteonekrose) af kæben.
For at minimere risikoen, for at kæben bliver beskadiget, skal tænderne være i orden, før du starter behandlingen med bisfosfonater eller denosumab.
For at forebygge dette problem er det vigtigt, at du er omhyggelig med din mund- og tandhygiejne, og du bør gå til regelmæssige eftersyn hos sin tandlæge.
Hvis du har dårlige tænder, bør du blive behandlet hos din tandlæge, inden du starter behandlingen med knoglestyrkende medicin.
Fortæl altid din tandlæge, hvis du er i behandling med bisfosfonater. Hvis der opstår osteonekrose, må behandlingen stoppes. Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger: