Fjernelse af hele brystet (mastektomi)
Ved brystkræft kan det være nødvendigt at få fjernet hele brystet, hvis kræftknuden er stor, eller hvis der er flere kræftknuder eller forstadier til kræft i brystet (cancer in situ). Formålet med at fjerne hele brystet er at sikre, at alt kræftvæv er væk.
Bortoperation af bryst
Ved operationen får du fjernet hele brystet, hvori kræften er, og eventuelt en del af lymfeknuderne i armhulen. Mange kan komme hjem allerede samme dag. Denne type operation kaldes også mastektomi.
Efter operationen vil der være et ar hen over brystvæggen og ud i armhulen.
For nogle kvinder er det muligt at få rekonstrueret brystet ved den samme operation, hvor brystet fjernes. Hos nogle vil det være vanskeligt, men her er det muligt at få rekonstrueret brystet senere.
Det er plastikkirurgen, som afgør, hvornår en brystrekonstruktion er mulig.
Fjernelse af lymfeknuder – 'sentinel node'-metoden
Ved hjælp af 'sentinel node'-metoden kan lægen undersøge, om der er spredning til lymfeknuderne.
Hvis man finder kræftceller i en såkaldt skildvagtslymfeknude (sentinel node), får man fjernet flere af armhulens lymfeknuder ved operationen.
Lymfeknuderne bliver fjernet og undersøgt i mikroskop. 'Sentinel node'-metoden sikrer, at man ikke får fjernet flere lymfeknuder end nødvendigt.
Det nedsætter risikoen for efterfølgende at få hævelse af armen (lymfødem), smerter og problemer med at bevæge armen.
Hvis lægen kun finder enkelte kræftceller i skildvagtslymfeknuderne, får man ikke fjernet de resterende lymfeknuder i armhulen.
Billeder af kvinder efter fjernelse af bryst
Rekonstruktion af brystet
Hvis man har fået fjernet brystet, kan man ofte tilbydes en rekonstruktion af brystet på et senere tidspunkt.
Rekonstruktionen af brystet udføres af plastikkirurger et eller flere år efter operation, når hele behandlingen er overstået.
Nogle gange rekonstrueres brystet i forbindelse med selve kræftoperationen. Det tilbydes dog generelt kun til patienter, der ikke skal have strålebehandling, da strålebehandling kan forringe det kosmetiske resultat og øge risikoen for komplikationer, f.eks. betændelse.
De fleste plastikkirurger stiller det krav, at man ikke ryger, hvis du skal have brystrekonstruktion. Læs mere om forskellige muligheder for at få genskabt brystet:
Rekonstruktion ved forstadier til kræft og arvelighed
Når det drejer sig om forstadier til brystkræft (carcinoma in situ) og ved forebyggende fjernelse af brystet hos kvinder i familier med arvelig disposition til brystkræft, foregår rekonstruktionen ofte under selve operationen, hvor det ene eller begge bryster bliver fjernet.
Gener efter operation
Efter operationen kan der komme blod- eller væskeansamling i såret. Det kan forsvinde af sig selv, men må ofte tømmes med en nål (punktur).
Der kan også opstå en hævelse i armhulen. Dette tømmes ud med en nål.
Fantomfornemmelser
En del kvinder oplever fornemmelser eller smerter i det fjernede bryst. De kaldes fantomfornemmelser. De bliver sjældent så generende, at det kræver behandling.
Smerter ved arvævet kan mindskes med fysioterapi
Både ved operation og navnlig ved strålebehandling sker der en slags sammenvoksning og skrumpning af vævet, som gør, at der kan være smerter ved arret, og at området omkring er hårdt og uelastisk.
Nogle kvinder oplever derfor efter operation, at området omkring operationsarret gør ondt og er hårdt, stramt og uelastisk.
Du kan tale med en sygeplejerske eller en fysioterapeut om bl.a. afspændingsøvelser, behagelige hvilestillinger og om, hvordan du behandler arret efter en brystoperation.
Lymfødem – væskeansamling i armen
Både operation og strålebehandling af armhulen kan give en væskeansamling i armen i den opererede side. Det kaldes lymfødem.
Har man fået fjernet mere end ti lymfeknuder i armhulen og fået strålebehandling, er risikoen for at få lymfødem op til 25 pct. Nogle kvinder kan opleve en tyngdefornemmelse af armen, selvom den ikke er hævet.
Lymfødem kan godt først vise sig mange år efter operationen, men er kun sjældent et tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Hvis man mærker hævelse af hånden eller armen, skal man dog gå til lægen, fordi det er vigtigt at behandle lymfødem så tidligt som muligt.
Hævelse i armen kan afhjælpes med såkaldt lymfedrænage, der er en speciel form for fysioterapi, og ved at bruge en særlig tilpasset støttebandage.
Forebyg lymfødem – pas på armen
Det er vigtigt at forhindre, at en eventuel hævelse forværres. Undgå at sidde eller gå med armen hængende passivt.
Ofte kan man få hævelsen til at falde ved at hvile armen over hjerteniveau, f.eks. på sofaryggen. Brug gerne armen til daglige gøremål. Det gavner ikke at holde armen i ro. Læs mere: