Behandling af brystkræft med spredning
Hos nogle få kvinder har brystkræften spredt sig lokalt i brystet eller til andre dele af kroppen, allerede når diagnosen stilles. Hvis det viser sig ikke at være muligt at fjerne kræften ved operation, får man ofte strålebehandling eller medicinsk behandling.
Behandling ved lokal spredning
Hos 2-5 pct. viser det sig, at sygdommen på diagnosetidspunktet har spredt sig enten lokalt eller til andre dele af kroppen, så det ikke er muligt at fjerne sygdommen med en operation.
Det kan f.eks. skyldes, at knuden i brystet er blevet for stor, eller at sygdommen har spredt sig til huden på og omkring brystet eller til den underliggende muskel, lymfeknuderne på halsen eller omkring nøglebenet (lokalt fremskreden sygdom).
Hvis det ikke er muligt at fjerne kræften ved operation, kan den primære behandling være strålebehandling eller medicinsk behandling i form af kemoterapi, antihormonbehandling eller såkaldt målrettet medicinsk behandling.
Dette kan i en del tilfælde gøre, at det efterfølgende er muligt at få fjernet resten af kræften ved en operation. I andre tilfælde vil behandlingen udelukkende være lindrende.
Hvis brystkræften har spredt sig lokalt, kan kræften vokse ind i brystvæggen og sprede sig i huden. Det kan give smerter og generende sår på huden. Typisk et sår der ikke vil hele, og som kan medføre lugtgener.
Hvis smerter og sår er meget generende, kan strålebehandling ofte mindske generne, og i nogle tilfælde kan man blive tilbudt en lindrende operation.
Ved en lindrende operation kan det være nødvendigt at foretage en mindre hudtransplantation for at kunne dække det område på brystet, som man er nødt til at fjerne.
Operation af lokalt fremskredet brystkræft planlægges i hvert enkelt tilfælde i et samarbejde mellem kirurger og kræftlæger.
Behandling ved spredning til andre dele af kroppen
Brystkræft, der har spredt sig til andre organer, kan som regel ikke helbredes, men behandling med medicin kan bremse sygdommen og mindske de gener, sygdommen giver i en kortere eller længere periode.
Behandlingen kan på den måde forbedre livskvaliteten og være livsforlængende.
Der findes forskellige medicinske behandlinger af brystkræft, der har spredt sig.
Behandlingen kan være kemoterapi, antihormonbehandling, behandling med antistoffer, andre målrettede lægemidler eller i nogle tilfælde immunterapi.
Hvilken behandling, der er bedst, afhænger af flere faktorer, bl.a.:
- Om man har passeret overgangsalderen
- Om brystkræften er hormonfølsom (receptorpositiv)
- Om tumorcellerne har det protein, der hedder HER2 på overfladen
- Om kræftcellerne er modtagelige for immunterapi
- Hvor sygdommen har spredt sig til
Hormonfølsom brystkræft
Hvis brystkræften, der har spredt sig, er hormonfølsom, vil antihormonbehandling oftest være første valg af behandling.
Der findes forskellige former for antihormonbehandling. Valget af antihormonbehandling afhænger af, hvilken antihormonbehandling man eventuelt tidligere har fået, og hvor lang tid det er siden.
I de fleste tilfælde vil man samtidig med den første antihormonelle behandling få behandling med en såkaldt CDK4/6 hæmmer, som er en tabletbehandling. Behandlingen øger effekten af den anti-hormonelle behandling.
Hvis en antihormonel behandling holder op med at virke, kan man efterfølgende ofte have gavn af en anden type antihormonbehandling.
Læs mere om CDK4/6 hæmmeres virkning og bivirkninger:
Ikke-hormonfølsom brystkræft
Hvis brystkræften ikke er hormonfølsom (østrogenreceptor-negativ), eller hvis antihormonbehandlingen ikke længere er virksom, kan kemoterapi være en mulighed.
Der findes forskellige muligheder for kemoterapi. Valget af kemoterapi afhænger bl.a. af, hvilken kemoterapi man tidligere har fået, hvor lang tid det er siden og af hvordan ens almene helbred er.
De hyppigst anvendte stoffer er epirubicin, docetaxel, paclitaxel, capecitabin og eribulin.
Som regel får man én form for kemoterapi ad gangen for at begrænse bivirkningerne.
Hvis den form for kemoterapi ikke længere er virksom, kan man ofte få behandling med en anden form for kemoterapi.
I de tilfælde, hvor kræften hverken er hormonfølsom eller HER-2 positiv, kan der i nogle tilfælde være mulighed for at få behandling med en kombination af kemoterapi og immunterapi.
Læs mere om virkning og bivirkninger for de forskellige former for kemoterapi:
HER2-positiv brystkræft
Hvis man har HER2-positiv brystkræft med spredning, er den første behandling, ofte en kombination af antistofferne trastuzumab og pertuzumab og kemoterapi med stoffet vinorelbin. Denne behandling er en kombination af drop og tabletter.
Pertuzumab og trastuzumab er såkaldt monoklonale antistoffer. Et monoklonalt antistof er et antistof, der kan genkende og binde sig til en specifik struktur (antigenet HER-2), der findes på nogle af kroppens celler.
Pertuzumab og trastuzumab kan genkende og binde sig til HER2 på overfladen af HER2-positive kræftceller.
Ved at binde sig til HER2 stopper pertuzumab og trastuzumeb de signaler, der får kræftcellerne til at vokse, og kan på denne måde slå kræftcellerne ihjel.
Derudover aktiverer pertuzumab og trastuzumab immunsystemet til at dræbe kræftcellerne.
Man kan få behandlingen som drop, eller som en indsprøjtning i låret, der gentages hver 3. uge. Man kan fortsætte behandlingen så længe, der er god effekt.
Pertuzumab og trasuzumab i kombination med kemoterapi forlænger overlevelsen og tiden uden forværring af sygdommen.
De mest almindelige bivirkninger af pertuzumab er diarré og kvalme. Derudover kan man også få forhøjede leverenzymer i blodet.
Trastuzumab har meget få bivirkninger, men der kan ske en påvirkning af hjertets pumpeevne. Derfor skal man løbende have undersøgt hjertets pumpekraft, når man er i behandling med trastuzumeb.
Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:
HER2-positiv brystkræft med spredning, hvor man har fået kombinationsbehandling med antistof og kemoterapi
Hvis man har HER2-positiv brystkræft, der har spredt sig til andre dele af kroppen, og tidligere er blevet behandlet med stoffet trastuzumab og pertuzumab i kombination med kemoterapi med 'vinorelbin', kan man få behandling med stoffet trastuzumab-deruxtecan.
Trastuzumab-deruxtecan kan anvendes ved HER2-positiv brystkræft som har spredt sig, hvis man allerede har fået en eller flere behandlinger, der slet ikke har haft effekt, eller som er holdt op med at virke. Behandlingen kræver, at man har god almen tilstand (performance status 0-1) og ikke har symptomer på spredning til hjernen.
Trastuzumab-deruxtecan er en kombination af antistoffet trastuzumab og kemoterapistoffet deruxtecan. Trastuzumab binder sig til HER2-proteinet på overfladen af kræftcellerne og gør, at deruxtecan kan komme ind i kræftcellen og dræbe den samt de kræftceller der ligger tæt på.
Behandlingen kan forlænge overlevelse og forlænge tiden uden forværring af sygdommen.
Man får behandlingen i et drop, og det gentages hver 3. uge. Behandlingen kan fortsættes, så længe den giver god effekt.
Læs mere om medicinen og dens bivirkninger:
HER2-positiv brystkræft med spredning, hvor sygdommen forværres
Hvis du har HER2-positiv brystkræft, som er lokalt fremskreden, eller som har spredt sig til andre dele af kroppen, og sygdommen er forværret trods behandling med først antistofferne trastuzumab og pertuzumab i kombination med vinoralbin og efterfølgende behandling med trastuzumab-deruxtecan, anbefales i nogle tilfælde behandling med tucatinib sammen med trastuzumab og capecitabin.
Tucatinib er en tabletbehandling, der i kombination med trastuzumab forstærker effekten af behandlingen.
Tal med din læge om behandlingen er aktuel for dig.
Læs mere om medicinen og dens bivirkninger:
HER2-low
Omkring halvdelen af alle kvinder med brystkræft har såkaldt HER2-low brystkræft (tidligere kaldet HER2-negativ brystkræft).
Studier har vist, at kvinder med HER2-low brystkræft - hvor kræften ikke kan bortopereres eller har spredt sig - har livsforlængende effekt af behandling med trastuzumab-deruxtecan.
Trastuzumab-deruxtecan er et målrettet lægemiddel, som består af et antistof i kombination med kemoterapi, der binder sig til HER2-receptorerne og derefter frigiver kemoterapien ind i kræftcellerne, hvilket ødelægger dem.
Du får behandlingen hver 3. uge som et drop i en blodåre.
Trastuzumab-deruxtecan helbreder ikke brystkræften, men kan forlænge levetiden.
Danish Breast Cancer Group (DBCG) anbefaler derfor trastuzumab-deruxtecan til behandling af HER2-low brystkræft, og behandlingen er blevet godkendt af det Europæiske Lægemiddelagentur EMA og af Medicinrådet til behandling af HER2-low.
Triple-negativ brystkræft
Atezolizumab eller pembrolizumab er en type immunterapi, der er mulig til behandling af triple-negativ brystkræft med spredning, hvis kræften har tilstrækkeligt PD-L1-udtryk på overfalden. Medicinen binder sig til proteinet PD-L1 på kræftcellerne, så immunsystemet kan angribe kræftcellerne.
Behandlingen er immunterapi i kombination med kemoterapi. Målet med denne behandling er livsforlængelse og forbedring af livskvalitet ved at lindre sygdommens symptomer. Læs mere:
Medicinsk behandling af knoglemetastaser
Hvis brystkræften har spredt sig til knoglerne (knoglemetastaser), er der risiko for, at man kan få knoglebrud og sammenfald i ryggen. Ved behandling med bisfosfonater eller stoffet denosumab kan knoglerne styrkes og hermed mindskes risikoen for brud og sammenfald.
Behandlingen kan også mindske smerter fra knoglemetastaserne og er et tillæg til den øvrige behandling. Læs mere om behandlingen:
Behandling af knoglemetastaser
Læs mere om medicinsk behandling af brystkræft, der har spredt sig: