Undersøgelser og diagnose ved brystkræft under graviditet
Når en gravid kvinde finder en knude i brystet, bliver den først undersøgt af lægen. Derefter vurderer lægen ud fra en ultralydsscanning og en vævsprøve af knuden, om der er kræftceller tilstede.
Undersøgelser for brystkræft
Når en gravid kvinde finder en knude i brystet, bliver den først undersøgt af lægen. Derefter får man som regel en ultralydsscanning, hvor der bliver taget en vævsprøve af knuden. Ved at studere vævsprøven i mikroskop kan lægen vurdere, om der er kræftceller tilstede.
Mammografi er mindre velegnet i forhold til ultralyd under graviditet, men MR-scanning er også en mulighed. Læs mere:
Knogleskintigrafi eller PET/CT-scanning
En knogleskintigrafi eller en PET/CT-scanning kan vise, om brystkræften har spredt sig til knoglerne (knoglemetastaser).
Risikoen for fosterskade ved en skintigrafi er generelt meget lav, og derfor kan gravide kvinder godt få foretaget undersøgelsen. Gravide anbefales at få foretaget undersøgelsen inden for de første otte uger eller efter 16. uge, hvor fostret er mindst følsomt over for stråling.
Stadieinddeling af brystkræft
Når diagnosen brystkræft er stillet, kan en række undersøgelser vise, hvor udbredt sygdommen er. Det kaldes at stadieinddele kræftsygdommen og er vigtig for at kunne vælge den bedste behandling.
Ved billedundersøgelser til stadieinddeling af brystkræften anbefales:
- Ultralydsundersøgelse af lymfeknuderne i armhulen
- Røntgenundersøgelse af lungerne, men med blyafskærmning af maven
- Knoglescintigrafi eller PET/CT-scanning kan undersøge for spredning til knoglerne
- Ultralydsundersøgelse af leveren
- MR-scanning ved mistanke om spredning til hjernen