Arbejdsmæssige forhold som årsag til brystkræft
Arbejder man om natten, eller bliver man udsat for visse sjældne kemikalier i arbejdet, kan det muligvis betyde, at man har en øget risiko for at få brystkræft.
Natarbejde kan øge risikoen
Der er offentliggjort næsten 30 undersøgelser af natarbejde og brystkræft, og hovedparten viser en sammenhæng - især i forhold til brystkræft før overgangsalderen efter natarbejde i ungdomsårene.
Kvinder, der i årevis arbejder sen aften, nat eller tidlig morgen, kan få forstyrret døgnrytmen og kan dermed have en øget risiko for at få brystkræft.
Ved forstyrret døgnrytme forstås, at der er en ubalance mellem det ydre astronomiske ur (dag-natcyklus) og de indre biologiske ure. Dette kan føre til forstyrrelse i celler og organers interne kommunikation, der på sigt kan føre til brystkræft.
Derudover sover man generelt mindre, når man arbejder om natten, hvilket blandt andet kan svække det naturlige immunforsvar.
Hvis du har natarbejde
Der er endnu ingen sikre måder at forebygge brystkræft på, hvis man har natarbejde, men Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man:
- Kun har få nattevagter ad gangen
- 'Roterer med uret' (dvs. at treholdsskift sker i rækkefølgen dag, aften, nat)
- Begrænser den samlede periode med natarbejde
Læs IARC's rapport om natarbejde og brystkræft:
Udsættelse for visse stoffer i arbejdet
Der er en sandsynlig sammenhæng mellem stoffet polykloreredebiphenyler (PCB) og brystkræft. PCB bruges ikke længere, men har tidligere været brugt blandt andet til fugematerialer i bygninger.
Læs mere om arbejdsmiljø, kemikalier og kræft: