Nyt bryst eller ej
Det er en personlig beslutning, om man ønsker brystrekonstruktion eller ej, og det vigtigste er derfor, at du vælger det, der føles rigtigt og bedst for dig.
Efter fjernelse af brystet
Mange kvinder, som har fået fjernet et bryst, er bange for at se sig selv i spejlet efter operationen, fordi arret kan virke stort.
Arret er selvfølgelig mest iøjnefaldende lige efter operationen, men det vil blive mindre og blegere med tiden. Alle kvinder reagerer forskelligt. Men det kan være svært, og det kræver tid at vænne sig til 'den flade side'.
Hos nogle kvinder udgør det ændrede udseende et stort problem, mens det ikke fylder så meget for andre.
En del kvinder kan opleve fornemmelser i det fjernede bryst. Det kaldes fantomfornemmelser. Det bliver dog sjældent så generende, at det kræver behandling.
Efter brystbevarende operation
Det er meget forskelligt, hvordan brystet ser ud efter en brystbevarende operation.
For nogle kan arret virke stort og iøjnefaldende, og brystets form kan være ændret. Tal med din partner og dine nærmeste og fortæl dem, hvad du føler.
Det kan også være, at kroppen tilsyneladende er uændret, men at din opfattelse af kroppen er blevet anderledes. De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen. Du kan også tale med lægen eller en sexolog. Læs mere om kræft og seksualitet:
Brystproteser
De fleste, der har fået fjernet hele brystet, vil gerne have en brystprotese. Kvinder, der har fået en brystbevarende operation, kan have behov for en delprotese. Der findes både selvsiddende brystproteser og proteser til at sætte ind i en bh.
Ifølge servicelovens §112 kan man få bevilget op til to proteser, første gang man søger, og derefter en om året eller to hvert andet år. Brystproteser betales af kommunen uafhængigt af ens indtægt.
Strikkede brystproteser
Foreningen Vi strikker med hjertet strikker proteser til brystopererede kvinder. Det er frivillige kvinder, der selv betaler garnet og strikker proteserne og sender dem til foreningen, som så sender dem videre til brystopererede. Du betaler 50 kr. til porto og forsendelse. Du kan læse mere om de strikkede brystproteser her:
Rekonstruktion af bryst eller ej?
Når man har fået fjernet brystet, kan man i mange tilfælde få genskabt et bryst. Undersøgelser af danske kvinder viser, at ca. 25 pct. får en rekonstruktion efter fjernelse af brystet pga. brystkræft, men tallet er i stigning.
Efter operation for forstadier til brystkræft, hvor det ene eller begge bryster bliver fjernet, er der en højere andel kvinder, som får rekonstruktion under samme operation eller senere efter mastektomien. Det, at man ikke skal have efterbehandling, betyder muligvis, at flere kan overskue rekonstruktion samtidig med mastektomi. Brystkirurger foreslår også oftere rekonstruktion ved forstadier end ved brystkræft.
Nogle kvinder fravælger en rekonstruktion og har det bedst med det ’flade valg’. Det er en personlig beslutning, om man ønsker brystrekonstruktion eller ej, og det vigtigste er derfor, at du vælger det, der føles rigtigt og bedst for dig.
Du kan ombestemme dig flere gange i perioden, efter du har fået fjernet brystet, og din livssituation kan ændre sig. Plastikkirurger kan rekonstruere brystet ved 2-3 operationer flere år efter operation, så du kan vente med at træffe beslutningen, til du er sikker.
Der er flere metoder til rekonstruktion. Lægen kan operere et implantat ind i området, hvor brystet var eller bruge hud og væv fra andre dele af kroppen. Man kan også få lavet en ny brystvorte.
Plastikkirurgen kan fortælle, hvilken metode der egner sig bedst for dig. Læs mere om forskellige muligheder for en brystrekonstruktion:
Fravalg af brystrekonstruktion
Der kan være forskellige årsager til, at du fravælger eller er usikker på, om du ønsker en brystrekonstruktion efter, du har fået fjernet det ene eller begge bryster.
For nogle kvinder er fravalg af rekonstruktion en bevidst beslutning, som de tager i forbindelse med behandlingsforløbet, mens det for andre er et valg, de først træffer i tiden efter behandlingsforløbet er afsluttet.
Ung Kræft
Ung Kræft er for dig, der er mellem 18 og 39 år og har kræft eller er ung pårørende til en ung kræftpatient. Du kan møde andre unge med kræft og unge pårørende. Se mere på Ung Kræfts hjemmeside.
Ung Kræft