MR-scanning af brystet
En MR-scanning (MR-mammografi) er en undersøgelse, der kan vise et detaljeret billede af forandringer i brystet. MR-scanning bliver også brugt til at undersøge udvalgte kvinder, der har høj risiko for at få brystkræft.
Hvad er MR-scanning?
MR-scanning er en forkortelse for 'magnetisk resonans' og er en undersøgelse, der i visse tilfælde bruges som supplement til mammografi og ultralyd, da den kan vise et detaljeret billede af forandringer i brystet. Lægen kan ved en MR-scanning ved hjælp af blodgennemstrømningen i en knude bedre vurdere, om der er tale om en kræftknude.
Det er langt fra alle kvinder, det er nødvendigt at MR-scanne.
MR-scanning af brystet kan især bruges:
- Ved spredning til lymfeknuder i armhulen, hvor kræftknuden ikke kan ses på mammografi eller ultralydsscanning
- Til at vurdere om kemoterapi forud for en operation (neoadjuverende behandling) har skrumpet kræftknuden
- Forud for en planlagt brystbevarende operation, hvis en mammografi eller ultralydsscanning har vist, at der er flere kræftknuder i samme område af brystet
- Hvis der er fundet kræft i brystvorten (Pagets sygdom i brystvorten), hvor der ikke er fundet kræft eller forstadier til kræft i brystet ved mammografi eller ultralydsscanning
- Ved screening af yngre kvinder, der har en høj risiko for at få brystkræft, fordi de har en arvelig genmutation, f.eks. BRCA1 eller BRCA2
MR-scanning kan også bruges, hvis lægen har mistanke om, at en brystprotese har en lækage eller brist.
Sig til, hvis der er mulighed for, at du er gravid
Hvis der er mulighed for, at du kan være gravid, skal du sige det til lægen. Det kan have betydning for, om lægen vælger at MR-scanne og for vurderingen af scanningen.
Ved vurdering af, om der er kræftforandringer i brystet, bliver der indsprøjtet et kontraststof. Der er ikke sikkerhed for, om dette er uskadeligt for fosteret. Derfor bliver denne undersøgelse ikke udført, hvis du er gravid.
Sådan foregår en MR-scanning
Hvis man skal MR-scannes, bliver man placeret i et kraftigt magnetfelt.
Man ligger på maven og har brysterne nede i to spoler, som er tilpasset MR-scanning af bryster.
Ved at sende radiobølger mod brysterne og registrere ekkoet, kan en computer omdanne signalet til et meget præcist og detaljeret billede af kroppens indre.
Ved en MR-scanning bruger man ikke stråling som ved undersøgelser med røntgen, CT-scanning og radioaktive sporstoffer.
Lægen vurderer MR-mammografien i sammenhæng med mammografi og ultralyd - undtagen hvis der er tale om en lækage eller brist i en brystprotese.
Kontrastmiddel kan vise forandringer
Hvis der er tale om vurdering af mulige kræftforandringer i brystet, sprøjter lægen et kontrastmiddel ind i kvindens blodårer. På den måde er det muligt for lægen at vurdere, om der er tegn på nye, små blodårer, som kendetegner kræftforandringer.
Lægen bruger ikke kontrastmiddel, hvis der er mistanke om lækage eller brist i en brystprotese.
Det er meget vigtigt, at man ligger stille under undersøgelsen, da billederne af før og efter, kontrastmidlet er sprøjtet ind, bliver sammenlignet.
MR-scanning bedst i anden uge af menstruationscyklus
Ved kvinder, der ikke er gået i overgangsalderen, er anden uge i menstruationscyklus den bedste til at udføre MR-scanning af brysterne.
Det skyldes, at en eventuel kræftknude vil fremtræde tydeligere i forhold til det normale brystvæv i denne periode. Men hvis der er symptomer på brystkræft, venter lægen ikke med scanning.
MR-scanning er mulig under amning
Du kan blive MR-scannet, selv om du ammer.
Hvis det er nødvendigt at bruge kontrastmidler under scanningen, er det meget små mængder, der går over i modermælken, men det kan give en bismag, så barnet muligvis ikke vil drikke mælken.
Du kan eventuelt malke ud efter undersøgelsen, før du ammer dit barn igen.
MR-scanning kan foretages efter nålebiopsi
I modsætning til mammografi kan du godt få en MR-scanning af brystet, selv om du for nylig har fået taget en såkaldt biopsi fra brystet. Der må dog ikke have været større blodansamlinger.
En biopsi er en vævsprøve, der kan vise, om der er tale om kræft eller ej. Den kan også vise, om der er forstadier til kræft. En vævsprøve bliver taget med en nål, der bliver ført ind i brystet udefra, men den kan også foretages ved et lille operativt indgreb (en kirurgisk biopsi). Læs mere:
Lægerne anbefaler, at der går seks måneder efter åben kirurgisk biopsi og 12 måneder efter en brystbevarende operation og bestråling, før man får en MR-scanning af brysterne. Dette skyldes, at der tidligt efter operationen ofte er ret udtalte forandringer i brystet, som vanskeliggør bedømmelsen.