Hvis kræften er vendt tilbage
Det kan være svært at forholde sig til, at man har fået tilbagefald af kræftsygdommen, men er det tilfældet, er der flere muligheder for behandling.
Kræften er vendt tilbage - hvad nu?
Risikoen for, at kræft i bugspytkirtlen vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling du tidligere har fået. For de fleste er det overvældende at få besked om, at kræften er kommet igen, men hvis det sker, er der mulighed for behandling.
Hvis kræften i bugspytkirtlen kommer igen, kan det ske enten som et lokalt tilbagefald eller i form af metastaser.
Man kalder det lokalt tilbagefald, hvis kræften kommer igen i samme område, som sygdommen opstod.
Metastaser betyder, at sygdommen har spredt sig til andre dele af kroppen.
De fleste tilbagefald ved bugspytkirtelkræft er lokalt tilbagefald og tilbagefald med spredning til leveren. Men kræften kan også sprede sig til f.eks. bughinden og lungerne.
Behandling af tilbagefald vil oftest kun være lindrende
Kun i meget få tilfælde er det muligt at blive opereret igen. De fleste får tilbudt behandling, som kan lindre og bremse sygdommen.
Den lindrende behandling ved tilbagefald er den samme behandling, som den man får, hvis kræften fra starten ikke kan opereres.
Lindrende behandling med kemoterapi direkte i bughulen (PIPAC) ved spredning til bughinden
Et mindretal af patienter får tilbagefald af bugspytkirtelkræft som har spredt sig til bughulen og bughinden (peritoneale metastaser), uden at det samtidig har spredt sig alvorligt til andre steder.
Standard behandlingen er kemoterapi, men nogle patienter kan tilbydes behandling i et forsøg med PIPAC (Pressurized IntraPeritoneal Aerosol Chemotherapy), som foregår på Odense Universitetshospital.
Gennem to små huller i bugvæggen får man via en kikkert pumpet forstøvet kemoterapi ind i bughulen, så en sky af kemoterapi dækker hele overfladen af bughinden.
Målet med behandlingen er ikke at helbrede sygdommen, men at holde den i ro og at forbedre din tilstand.
Hvis kræften ikke forsvinder
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.