HPV er årsag til celleforandringer
Celleforandringer på livmoderhalsen skyldes HPV (Human papillomavirus). HPV er en seksuelt overført virus. Op mod 80 pct. af alle, der har sex, vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet. Det tager ofte mange år, fra en kvinde bliver smittet med HPV, til hun evt. udvikler celleforandringer på livmoderhalsen.
Der findes forskellige HPV-typer
HPV er en fællesbetegnelse for op til 200 forskellige typer virus. Af disse har 13 typer en større tendens til at forårsage celleforandringer på livmoderhalsen. Disse forandringer kaldes også forstadier, fordi de kan udvikle sig til kræft. HPV-typerne 16 og 18 er årsag til de fleste tilfælde af celleforandringer på livmoderhalsen og er årsag til ca. 70% af tilfælde med livmoderhalskræft.
Hvordan smitter HPV?
HPV smitter ved seksuel kontakt, og HPV-infektion er meget almindelig hos både kvinder og mænd. De fleste vil på et eller flere tidspunkter i deres liv blive smittet med HPV. HPV-infektion er dog mest almindelig hos unge under 30 år.
Man kan godt blive smittet med HPV uden at have haft samleje, fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Kondom yder desværre ikke tilstrækkelig beskyttelse mod HPV-smitte.
Immunforsvaret har svært ved at bekæmpe nogle typer HPV
En HPV-infektion giver sjældent symptomer. Det gælder både for kvinder og mænd. I de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv, ligesom en forkølelse gør.
Kroppens immunforsvar bekæmper således mange HPV-infektioner.
Der er dog nogle af HPV-typerne, som immunforsvaret har vanskeligere ved at bekæmpe, og en HPV-infektion kan derfor blive kronisk. Det kan give symptomer i form af blødning efter samleje, pletblødninger og øget udflåd, evt. også ildelugtende udflåd. Mange infektioner er dog uden symptomer. Det tager ofte mange år, fra en kvinde bliver smittet med HPV til hun evt. udvikler forstadier og i nogle tilfælde senere livmoderhalskræft. Derfor kan det være svært at vide hvornår og af hvem, man er blevet smittet.
Rygning øger risikoen for, at en HPV-infektion bliver kronisk
Forskere ved, at rygning modarbejder kroppens evne til at bekæmpe en HPV-infektion.
Det betyder, at rygning øger risikoen for, at en HPV-infektion bliver kronisk - og dermed kan udvikle sig til livmoderhalskræft.