Undersøgelser for celleforandringer
I Danmark får kvinder tilbudt regelmæssig screening for livmoderhalskræft hos deres egen læge. Lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen. Hvis den viser HPV og/eller forandrede celler, bliver du henvist til en gynækolog. Her får du en kikkertundersøgelse og gynækologen tager vævsprøver fra livmoderhalsen for at se, om der er tale om egentlige celleforandringer på livmoderhalsens dybereliggende celler.
Celleforandringer giver sjældent symptomer, og du kan derfor ikke nødvendigvis mærke dem. De fleste celleforandringer opdages i forbindelse med de regelmæssige tjek (screening), der er et tilbud til alle kvinder i Danmark mellem 23 og 64 år.
Screeningsundersøgelsen foregår hos din praktiserende læge, som tager en celleprøve fra livmoderhalsen (smear). Celleprøven bliver sendt til et laboratorium og undersøgt i mikroskop for at se, om cellerne er forandrede.
Undersøgelse af celleprøve (smear) fra livmoderhalsen
Når lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen, skrabes slimhindens overfladeceller af. Cellerne undersøges i mikroskop for at afgøre, om der er tale om normale celler eller forandrede overfladeceller. Prøven testes oftest også for HPV. Rækkefølgen af undersøgelsen varierer lidt afhængig af din alder.
Din praktiserende læge ved, hvilke forandringer i celleprøven, der kræver yderligere undersøgelse hos en gynækolog. Forandringer i overfladecellerne kan også ses ved infektion, (f.eks. klamydia eller svamp) eller skedekatar. Ved tegn på infektion vil din egen læge behandle en eventuel infektion og tage en kontrolcelleprøve efter nogle måneder.
Hvis forandringerne i celleprøven kræver yderligere undersøgelse, vil du blive henvist til en gynækolog. Gynækologen vil undersøge, om der er tale om egentlige forstadier til livmoderhalskræft.
Undersøgelser hos gynækolog
Hvis du er blevet henvist til en gynækolog, vil du få foretaget en kikkertundersøgelse (kolposkopi). Et kolposkop er egentlig bare et forstørrelsesglas, som gør det lettere for gynækologen at vurdere overfladecellerne på livmoderhalsen. Gynækologen vil tage vævsprøver (biopsier) og eventuelt en ny celleprøve (børsteprøve) fra slimhinden inde i selve livmoderhalsen.
Du vil måske føle små trækninger i underlivet eller lette smerter, når vævsprøverne tages. Nogle kvinder mærker ingenting, mens andre synes, at det kan gøre lidt ondt. Undersøgelsen tager ca. 10-15 minutter.
Det kan bløde lidt efter en vævsprøve, så det er en god idé at tage et bind på bagefter.
Vævsprøverne sendes til undersøgelse på et laboratorium. Her undersøges de grundigt i mikroskop,og en læge vurderer, om der er celleforandringer, og i så fald hvilken grad af celleforandringer, der er tale om.
Gynækologen afgør herefter, om du skal have behandling eller gå til opfølgning. .
Der går ca. 3-4 uger, før der kommer svar på vævsprøverne.