Årsager til endetarmskræft
Overvægt, alkohol, forarbejdet kød, type 2-diabetes og rygning øger risikoen for at udvikle endetarmskræft. Sygdommen kan også være arveligt. Fiberrig kost har til gengæld en beskyttende effekt.
Overvægt
Overvægt øger risikoen for at udvikle endetarmskræft. Risikoen stiger, jo mere overvægtig man er.
Læs mere om overvægt og kræft:
Type 2-diabetes
Type 2-diabetes øger risikoen for at udvikle endetarmskræft med cirka 20 pct. sammenlignet med personer, som ikke har type 2-diabetes.
En del af risikoen skyldes formentlig samspillet mellem livsstil, genetik og medicin. Diabetes påvirker nemlig sukker- og insulinniveauer i kroppen, som ændrer tarmens bakterier, der kan øge risikoen for tarmkræft.
Alkohol
Alkohol øger risikoen for at udvikle endetarmskræft allerede ved få genstande dagligt. Jo flere genstande, jo større risiko.
Årsagen til, at alkohol øger risikoen for at udvikle endetarmskræft, er sandsynligvis, at en række af de stoffer, der dannes, når leveren nedbryder alkohol er kræftfremkaldende, det gælder f.eks. acetaldehyd.
Kød
Det ser ud til, at en kost med et højt indhold af kød fra især okse, svin og lam øger risikoen for endetarmskræft.
Især er der stærk videnskabelig dokumentation for, at kødprodukter, der er forarbejde ved saltning, røgning og tørring, fremmer udvikling af tarmkræft. I den gruppe er f.eks. bacon og mange pålægsprodukter som f.eks. spegepølse.
De klare sammenhænge mellem kød (særligt de forarbejdede) og risiko for kræft i tyk- og endetarm er baggrunden for anbefalingen, om, at man ikke bør spise mere end 350 gram kød fra okse, svin og lam om ugen (gerne mindre). Kød, som er røget, saltet og tørret (pølser, bacon, pålægsprodukter etc.), bør man så vidt muligt undgå.
Det tyder ikke på, at kød fra fjerkræ påvirker risikoen for at udvikle tarmkræft. Læs mere:
Hvorfor øger kød risikoen?
Grunden til, at kød øger risikoen for tarmkræft, er sandsynligvis, at der dannes kræftfremkaldende stoffer som heterocykliske aminer og polycykliske aromatiske hydrocarboner, når kødet steges, grilles og/eller røges ved høje temperaturer.
Omdannet nitrit i røget og i saltet kød er også under mistanke. Derudover spiller hæm-jern, som findes i kød, sandsynligvis en rolle.
Læs mere om kost og kræft:
Kostens betydning for udvikling af kræft
Rygning
Rygning øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Risikoen stiger, jo længere tid du har røget, og jo flere cigaretter du har røget. Når du stopper med at ryge, falder risikoen for at udvikle kræft i tyk- og endetarmen. Jo flere år du har været røgfri, jo mindre er risikoen.
Uanset hvor længe du har røget og uanset, hvor gammel du er, så vil det gavne dit helbred at blive røgfri. Læs mere her:
Overvejer du at stoppe med at ryge?
Asbest
Asbest har tidligere været meget brugt til især bremsebelægninger, isoleringsmateriale og tagplader, men blev forbudt for mere end 30 år siden. Asbest er dokumenteret årsag til lungekræft, kræft i lungehinden, bughinden, strubekræft og kræft i æggestokkene - og kan sandsynligvis også øge risikoen for kræft i tyk- og endetarmen.
Man kan i Danmark stadig blive udsat for asbest ved nedbrydning af asbestholdige produkter f.eks. fra eller ved asbestfibre på asbestarbejderes tøj. Læs mere om asbest som årsag til kræft her:
Arvelighed og endetarmskræft
Mennesker med godartede polypper i tarmen har større risiko for at udvikle kræft i tarmen. Det ses f.eks. ved den hyppigste form for arvelig tarmkræft, kaldet Lynch syndrom. Det er dog kun et par procent af alle tilfælde af tarmkræft, der skyldes Lynch syndrom.
Det er mere almindeligt, at der er flere tilfælde af tarmkræft i nogle familier uden man kender en bestemt årsag.
Førstegradsslægtninge, dvs. børn af eller søskende til en person med tyktarmskræft (eller med mange adenomer i tarmen) har let øget risiko for selv at udvikle kræft i tyk- og endetarmen.
Læs mere om arvelig tarmkræft HNPCC (herunder hører Lynch syndrom):
HNPCC – Hereditær non-polypose colorectal cancer
Sjældne arvelige sygdomme, som giver øget risiko for tarmkræft
Familiær Adenomatøs Polypose (FAP), Peutz-Jeghers syndrom, Cowden syndrom og Juvenil polypose syndrom er sjældne arvelige sygdomme, som giver øget risiko for tarmkræft.
Familiær Adenomatøs Polypose (FAP)
I tre ud af fire tilfældene nedarves Familiær Adenomatøs Polypose (FAP) fra enten ens mor eller far. Sandsynligheden for at arve genforandringen fra en forælder påvirkes ikke af forælderens køn, ligesom sandsynligheden for at videregive mutationen til egne børn er den samme, hvad enten man har sønner eller døtre.
Børn af en person med polypose har 50 pct. sandsynlighed for at arve den genændring, der medfører sygdommen. Hvis man har arvet genforandringen, er risikoen for, at man udvikler polypose stort set 100 pct. Der er dog forskel familierne imellem i forhold til, hvor mange polypper der forekommer i tarmen. Læs mere om arvelige polypper i tyk- og endetarmen:
FAP – Familiær Adenomatøs Polypose
Peutz-Jeghers syndrom
Peutz-Jeghers syndrom er en arvelig sygdom, der er karakteriseret ved udvikling af mørke pigmentpletter på huden og i munden i barnealderen samt polypper i mavetarmkanalen. I voksenalderen er der forhøjet risiko for at udvikle kræft, primært i brystet og mavetarmsystemet, men også i andre organer.
Juvenil polypose
Juvenil polypose er et sjældent, arveligt syndrom karakteriseret ved adskillige polypper (en type kaldet juvenile) i tarmkanalen, ofte i tyktarmen. Kan opstå i barndommen. Symptomerne er typisk blødning, blodmangel, diarré og mavesmerter. I nogle tilfælde kan polypperne udvikle sig til kræft. Medfører øget risiko for kræft i mavetarmkanalen, oftest i tyktarmen.
Cowden syndrom
Cowden syndrom er en arvelig tilstand karakteriseret ved mange godartede tumorer (hamartomer) og at man har et stort hoved. Sygdommen giver en øget risiko for at udvikle kræft i brystet, skjoldbruskkirtlen, livmoderen, nyren, tyk- eller endetarmen. Kræften opstår som regel tidligt, ofte omkring 30- eller 40-årsalderen.
Læs mere om arvelige sygdomme, som giver øget risiko for kræft:
Andre sygdomme og endetarmskræft
Mennesker, der lider af colitis ulcerosa og Crohns sygdom, har en let øget risiko for tarmkræft. Det samme gælder for mennesker, der tidligere har haft tyk- eller endetarmskræft, bryst-, livmoder- eller æggestokkræft, samt mennesker med godartede polypper i tarmen.
Faktorer, der nedsætter risikoen for at udvikle endetarmskræft
Der findes disse faktorer, der kan nedsætte risikoen for at udvikle endetarmskræft
Faktorer, der muligvis beskytter mod endetarmskræft
Nogle faktorer kan have en betydning for risikoen for at udvikle endetarmskræft. Det er dog uklart, hvorvidt der er en sammenhæng mellem disse faktorer og risikoen for udvikling af endetarmskræft.