Hvad er kræft i endetarmen?
Endetarmskræft opstår i de nederste 15 cm af tarmens slimhinde. De mest almindelige tegn på kræft i endetarmen er blod i afføringen og besvær med at tømme tarmen. Behandlingen er som regel operation. Overlevelsen af sygdommen er steget gennem de sidste 10-15 år.
Om endetarmen
Endetarmen er de nederste 15 cm af tarmen. Den er en fortsættelse af tyktarmen og slutter i analkanalen, som er en 3-4 cm snæver kanal, omgivet af lukkemusklen.
Tegn på endetarmskræft
De mest almindelige symptomer på kræft i endetarmen er blodig og slimet afføring. Man kan også få anderledes afføringsvaner, have smerter ved afføring eller få en fornemmelse af, at tarmen ikke tømmes ordentligt.
Kræft i endetarmen kan have mange symptomer, og de er svære at skelne fra de almindelige gener, som man i ny og næ kan have fra tarmen. De uklare symptomer gør, at man skal være opmærksom på ændringer og søge læge ved mindste mistanke.
Hvorfor opstår endetarmskræft?
Årsagen til endetarmskræft er som regel ukendt. Dog er der nogle ting, som øger risikoen for at udvikle endetarmskræft. Overvægt, type 2 diabetes, alkohol og stort indhold af forarbejdet kød i kosten kan være med til at øge risikoen for at udvikle endetarmskræft.
Risikoen for at udvikle endetarmskræft bliver også øget, hvis man ryger. Risikoen stiger, jo mere man har røget, og jo flere år man har røget.
Der er også sandsynligvis en sammenhæng mellem asbestpåvirkning og risikoen for at udvikle endetarmskræft.
I nogle tilfælde kan endetarmskræft være arveligt betinget.
Screening for tarmkræft
Alle personer i alderen 50-74 år bliver fra 2014 tilbudt screening for tarmkræft hvert andet år. Undersøgelser viser, at screening for tarmkræft kan nedsætte dødeligheden af sygdommen.
Sygdommen i tal
I Danmark fik 568 kvinder og 921 mænd i gennemsnit konstateret endetarmskræft om året i perioden 2017 til 2021. I 2021 var der 6.157 kvinder og 8.720 mænd, der levede med endetarmskræft. Det vil sige, at de enten var i behandling, gik til opfølgning eller blev betragtet som raske.
Behandling
Endetarmskræft behandles med operation, hvor man fjerner kræftknuden. Efter operationen får man ofte en midlertidig stomi i nogle måneder, så tarmen får ro til at hele. I nogle tilfælde er det nødvendigt med en permanent stomi.
Afhængig af sygdommens stadie og kræftens placering i endetarmen, skal man muligvis have kemoterapi og strålebehandling før operationen. Det får man for at nedsætte risikoen for, at kræften kommer tilbage.
Man kan også blive tilbudt kemoterapi efter operationen, f.eks. hvis kræften har spredt sig til lymfeknuderne tæt på kræftknuden eller for at nedsætte risikoen for, at sygdommen vender tilbage.
Hvis kræften har spredt sig uden for tarmen, findes der flere behandlingsmuligheder, f.eks. kemoterapi eller antistofbehandling.
Hvad sker der efter behandlingen?
Når man har afsluttet behandlingen, vil man blive tilbudt at gå til opfølgning på hospitalet. Ved opfølgningsbesøgene bliver man undersøgt for tegn på, om sygdommen er vendt tilbage.
Man vil få foretaget en kikkertundersøgelse for at se om, der er opstået en ny polyp (forstadie til kræft) eller en ny kræftknude. Det er ved opfølgningsbesøgene også en god idé at stille sine spørgsmål til lægen og få hjælp til eventuelle gener.
Senfølger
Når man er bliver opereret for endetarmskræft, er det ikke altid muligt at sy tarmens ender sammen igen, og det kan være nødvendigt at få anlagt en midlertidig eller permanent stomi. Begge dele kan påvirke ens dag og livskvalitet.
Hvis man har fået en stomi, skal man vænne sig til den - uanset om den er midlertidig eller permanent. Det tager tid at lære at passe stomien, men man kan kontakte en stomisygeplejerske, hvis man har brug for hjælp eller har spørgsmål.
Der er stor forskel på, i hvilken grad man bliver ramt af gener. Visse gener kan afhjælpes med simple råd om kost, væske og motion. Ved mere omfattende gener kan man tage kontakt til ens kirurgiske afdeling for nødvendig behandling.
Generelt om kræft
Kræft er en sygdom i kroppens celler. Kræft kan opstå, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse ukontrolleret og uden formål.
Mere om kræft