Navigator – få støtte af en bisidder
Står du alene i kræftforløbet uden nære pårørende, der kan støtte dig? Så er navigator-tilbuddet måske noget for dig.
Navigator-tilbuddet er for dig, der har særligt behov for støtte i kræftforløbet. En navigator kan blandt andet give støtte og opbakning og hjælpe med at skabe overblik over de mange aftaler, undersøgelser og behandlinger i dit forløb. Læs mere her.
En navigators rolle er at være en støtte og hjælp undervejs i dit kræftforløb. Her er nogle eksempler på, hvad navigatoren kan hjælpe med.
Tage med til samtaler på sygehuset og kommunen. Navigator kan støtte dig i at få stillet de relevante spørgsmål under samtalerne og sikre, at du forstår de informationer, du får, og de aftaler, der bliver indgået. Det kan både være samtaler på sygehuset, i kommunen og hos den praktiserende læge
Hjælpe med at skabe overblik i kræftforløbet. Navigator kan hjælpe dig med at holde styr på undersøgelser, behandling og rehabiliteringstilbud. Navigator kan støtte dig, så du får gennemført de planlagte undersøgelser og aktiviteter. Navigator kan gøre opmærksom på relevante tilbud i og udenfor Kræftens Bekæmpelse.
Lytte til dig og give dig psykisk støtte. En navigator kan lytte til dine tanker og bekymringer og give dig opbakning. Navigator kan også hjælpe med at finde løsninger på praktiske problemer, f.eks. transport.
Alt efter, hvad der dækker dine behov, kan den konkrete støtte altid aftales mellem dig og din navigator.
Tilbuddet er særligt til dig, som har svært ved at håndtere kræftforløbet på egen hånd. Det kan for eksempel være, hvis du ikke har pårørende, som kan hjælpe, og derfor står meget alene i forløbet. Andre faktorer som at være uden for arbejdsmarkedet eller have en kort eller ingen uddannelse kan også spille ind.
Med ordningen får du tilknyttet en frivillig navigator, der som udgangspunkt står til rådighed i cirka tre timer ugentligt i seks måneder. Den konkrete støtte aftales mellem dig og navigator ud fra dit behov.
Du kan som kræftpatient få tilknyttet en frivillig navigator i forbindelse med, at du får stillet diagnosen eller under behandling og rehabilitering.
Tilbuddet er som udgangspunkt landsdækkende, men der kan være byer, hvor vi aktuelt ikke har frivillige navigatorer.
Hvis du, eller en du kender, kan have brug for den støtte, en navigator tilbyder, skal du kontakte den nærmeste kræftrådgivning, som hurtigst muligt vil finde en navigator til dig.
Du finder kontaktoplysninger og en oversigt over kræftrådgivningerne her:
Kunne du tænke dig at være frivillig navigator og hjælpe andre, der har brug for støtte i deres kræftforløb? Som navigator giver du hjælp og støtte, der er baseret på anerkendelse og ’hjælp til selvhjælp’.
Som navigator er det vigtigt, at du:
- Har stor indlevelsesevne og empati
- Er god til at skabe struktur og overblik
- Trives med at være opsøgende og vedholdende
- Kan lide at arbejde selvstændigt
Som navigator hjælper du brugeren med at skabe overblik i sit kræftforløb. Det kan f.eks. indebære, at du er med som ledsager til vigtige samtaler i sundhedssystemet, lytter til brugerens bekymringer og glæder i kræftforløbet eller hjælper med at finde vej til rådgivning og støtte.
En navigator kan også være med til at støtte op om praktiske udfordringer, som f.eks. at hjælpe med at arrangere transport og koordinere møder med kommune og hospital.
Den konkrete støtte tager udgangspunkt i den enkeltes behov og situation og aftales derfor altid mellem brugeren og navigatoren.
Som navigator får du:
- Uddannelse som navigator
- Løbende sparring og supervision
- Et netværk med andre frivillige navigatorer
- Et meningsfuldt frivilligjob, hvor du gør en mærkbar forskel for sårbare kræftpatienter
Hvis du kunne tænke dig at være frivillig navigator, kan du finde jobopslag i dit lokalområde på frivillig.dk.
Se under aktuelle frivilligjobs inden for patientstøtte:
Find navigatorjobs på frivillig.dk
Du kan også kontakte den nærmeste kræftrådgivning. Du kan finde kontaktoplysninger på de enkelte kræftrådgivninger her:
Se videoerne: Navigator-tilbuddet gør en forskel
Kontakt nærmeste kræftrådgivning
Hvis du, eller en du kender, kan have brug for den støtte, en navigator tilbyder, skal du kontakte den nærmeste kræftrådgivning, som hurtigst muligt vil finde en navigator til dig.
Du finder kontaktoplysninger og en oversigt over kræftrådgivningerne her:
Kræftlinjen
Du kan få gratis, professionel rådgivning på Kræftlinjen. Ring til os på 80 30 10 30 eller skriv via chatrådgivningen. Kræftlinjen har åbent alle hverdage kl. 9-21 og kl. 12-17 i weekenden. Kun lukket på helligdage.
KræftlinjenKræftrådgivninger i hele landet
Du kan få rådgivning og deltage i aktiviteter sammen med andre, der har kræft inde på livet, i Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger. Kræftrådgivningerne ligger ofte tæt på de kræftbehandlende sygehuse og du er velkommen til at kigge forbi. Find nærmeste her.
Kræftrådgivninger