Genoptræning
Efter kræftbehandlingen vil du måske opleve fysiske gener – her kan genoptræning være med til at få dig tilbage i grundform. Hvis du stadig er indlagt, er det hospitalslægen, der skal vurdere, om du har behov for genoptræning. Hvis du er udskrevet, eller hvis der er tale om vedligeholdende træning, skal du tale med din kommune.
Genoptræning efter indlæggelse
Hvis du har været indlagt med en kræftsygdom og efterfølgende oplever fysiske gener og nedsat funktionsniveau, skal hospitalets læge vurdere, om du har behov for genoptræning, og hvis du har: på hvilket niveau – niveauet har betydning for, hvor genoptræningen skal foregå.
Hvis lægen vurderer, at du har behov for genoptræning, så skal lægen sammen med dig skrive en genoptræningsplan. Du må gerne selv tage initiativ til at tale med lægen om det, da planen skal laves, før du udskrives.
Husk at få en genoptræningsplan, inden du bliver udskrevet
Det er vigtigt, at du får genoptræningsplanen, inden du bliver udskrevet fra hospitalet – genoptræningsplanen fungerer som en lægelig henvisning til genoptræning og dermed har du ret til at få gratis genoptræning. Tag derfor selv initiativ til at tale med hospitalslægen om dine gener, så planen er udarbejdet inden du bliver udskrevet.
Genoptræningsplanen skal være skriftlig, og den skal udleveres til dig, din praktiserende læge og din kommune. Det vil fremgå af planen, hvor du skal henvende dig for at starte genoptræning. Tal også med din egen læge om, hvornår genoptræningen skal startes op – det kan være en god oplysning at få med i genoptræningsplanen.
Indhold i genoptræningsplanen
Genoptræningsplanen skal indeholde beskrivelser af:
- Oplysninger om indlæggelses- og udskrivelsesdato, diagnose mv.
- Sammenfatning af dine helbredsforhold – f.eks. dit fysiske funktions- og aktivitetsniveau
- Hvilke informationer du har fået om din behandling og genoptræning
- Dit genoptræningsbehov – hvilke funktioner der skal genoptrænes
- Dit samtykke til genoptræning
- Aftaler om kontrol og opfølgning på hospitalet
- Kontaktoplysninger på det sted i kommunen eller regionen, hvor du er tilknyttet og kan henvende dig for at få mere information eller vejledning
Din genoptræningsplan, kan give dig mulighed for at oplyse, hvis du f.eks. har ønsker om et bestemt behandlingstilbud eller daglige høremål, jobfunktion/arbejdstider mv. der er vigtige at nævne i forbindelse med din genoptræning.
Valg af genoptræningssted
Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvilke genoptrænings- og vedligeholdelsestilbud de har. Træningen kan foregå forskellige steder, f.eks. i dit eget hjem, på et sygehus, på et sundhedscenter eller i et træningscenter.
Hvis din kommune har flere tilbud, kan du frit vælge mellem dem.
Hvis du har en genoptræningsplan fra et sygehus, kan du vælge at starte i genoptræning i en anden kommune, end din bopælskommune, hvis den anden kommune har ledige pladser.
Stil spørgsmål
Det er naturligt at have mange spørgsmål om genoptræning, når man har været i behandling for kræft. Den bedste måde at få svar på spørgsmålene er at tale med personalet, der hvor genoptræningen skal foregå. Nyttige spørgsmål kan f.eks. være:
- Hvad må jeg, og hvad må jeg ikke gøre?
- Hvad kan jeg selv gøre for at mindske generne?
- Kan jeg gå til genoptræning på et almindeligt hold sammen med andre?
Genoptræning hvis du ikke er indlagt
Hvis dit behov for genoptræning opstår, uden at du har været indlagt, eller efter at du er udskrevet fra hospitalet, skal du henvende dig til din kommune og søge om genoptræning eller vedligeholdende træning. Kommunen skal foretage en individuel, konkret vurdering og vil typisk indhente oplysninger fra din egen læge.
Genoptræningen uden hospitalsindlæggelse er også gratis i den periode, som kommunen har godkendt.
Kørselsgodtgørelse
Pensionister har mulighed for at få kørsel eller kørselsgodtgørelse til genoptræningen. Andre end pensionister kan få kørsel eller kørselsgodtgørelse, hvis deres tilstand udelukker transport med offentlige transportmidler eller når afstanden til genoptræningsstedet er over 50 km.
Læs mere
På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud, herunder genoptræning, for kræftpatienter i din kommune eller region.
På borger.dk kan du læse generelt om genoptræning