For lidt fysisk aktivitet som årsag til kræft
Fysisk aktivitet beskytter mod udvikling af tyktarmskræft, livmoderkræft og brystkræft. Forskerne mangler dog stadig meget viden om, hvad fysisk aktivitet betyder for forebyggelse af kræft.
Effekten af fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet er alt fra styrketræning i fitnesscentret til at tage trapperne i hverdagen.
Det at være fysisk aktiv har en umiddelbar positiv effekt på helbred og velvære, og derudover kan regelmæssig fysisk aktivitet forebygge en række livsstilssygdomme.
Man mindsker risikoen for nogle af de hyppigste kræftformer, hvis man følger anbefalingerne om at være fysisk aktiv i sin dagligdag.
Sammenhænge mellem kræft og fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet beskytter mod udvikling af kræft i tyk- og endetarm, livmoder og bryst.
Derudover tyder det på, at fysisk aktivitet har en beskyttende effekt i forhold til spiserørskræft, leverkræft og lungekræft. Der mangler dog stadig viden, før dette kan afklares endeligt.
Selvom man ved meget mere i dag end for blot få år siden, er der stadig mange ubesvarede spørgsmål i forhold til, hvordan kræft og fysisk aktivitet hænger sammen. Meget af forskernes viden stammer fra befolkningsundersøgelser. Hvis man får sin fysiske aktivitet på løbeturen, på fodboldbanen eller i træningscenteret, er det ret nemt at sætte tal på. Men for nogle mennesker findes den fysiske aktivitet mest i mange timers bevægelse ved daglige gøremål, og det er langt sværere at måle.
Hvis vi ser på vores viden om biologien bag kræft, og de studier der laves på dyr, giver det god mening, at fysisk aktivitet bør virke forebyggende i forhold til en række kræftformer.
Hormoner, immunsystem, sundere vægt?
Fysisk aktivitet påvirker en lang række mekanismer i kroppen. En del af dem virker ved, at fysisk aktivitet leder til en sundere vægt og et sundere forhold mellem fedt og muskler i kroppen. Den trænede krop har en bedre følsomhed for insulin og lavere niveauer af vækstfaktorer, østrogen og andre hormoner.
Men også et forbedret immunsystem og et bedre forsvar mod frie radikaler kan have betydning. Særligt i forhold til tyk- og endetarmskræft har det sandsynligvis en væsentlig betydning, at fysisk aktivitet giver en hurtigere fordøjelse og dermed mindre tid til kontakt mellem kræftfremkaldende stoffer og tarmvæggen.
Oversigt over livsstilsfaktorer, der kan øge risikoen for kræft
Overblikket er lavet af det internationale kræftforskningsinstitut World Cancer Research Fund International.