Luftforurening
Udendørs luftforurening med partikler og dieseludstødning øger risikoen for lungekræft. I Danmark skyldes den lokale udendørs forurening med partikler især trafik og brændefyring. Indeklimaet kan også være forurenet, men der mangler viden om, hvordan det påvirker helbredet.
Luftforurening, herunder partikler i luften samt dieseludstødning, øger risikoen for lungekræft hos mennesker. Der er desuden mistanke om, at luftforurening kan øge risikoen for blærekræft. Det konkluderer WHO´s Internationale kræftforskningscenter (IARC), som har gennemgået forskningen på området.
Luftforurening med partikler kan også øge risikoen for f.eks. hjertekarsygdomme og irritation af luftvejene, der kan give astmaanfald.
Dieselpartikler i sig selv kan give en lokalreaktion i lungevævet, som øger risikoen for at udvikle kræft. Dieselpartiklerne har desuden en evne til at tiltrække forskellige stoffer på overfladen. Det kan være tjærestoffer eller forskellige metaller, der er kræftfremkaldende.
FAQ: Stearinlys, brændeovne og luftforurening
Her finder du svarene på forskellige spørgsmål om stearinlys, brændeovne og luftforurening, både ude og inde.
Du kan selv begrænse kontakten med forurenet luft ved at cykle, gå eller løbetræne i afstand fra vejtrafik. Man behøver ikke bevæge sig særlig langt væk fra stærkt trafikerede gader, før luften er betydelig renere. Studier har vist, at det er bedre at motionere selv i områder med luftforurening end slet ikke at motionere.
Ja
Selvom udledningen fra nyere svanemærkede ovne er mindre end fra ældre brændeovne, forurener de stadig meget mere end andre varmekilder. Desuden udledes partikelforureningen ofte i lav højde og i områder med mange boliger, hvor det påvirker luftkvaliteten for mange mennesker. Hvis du ønsker opvarmning og fornemmelsen af levende ild, kan du overveje at vælge gasovne eller elpejse.
Nej. Hvis man fyrer korrekt, udleder brændeovnen færre partikler. Men selv brændeovne, der optændes og fyres korrekt, er stadig årsag til massiv partikelforurening sammenlignet med andre former for opvarmning.
Man har tidligere ment, at brændefyring var CO2-neutralt. Men de senere år er der kommet mere viden om, at brændeovne forurener luften med sodpartikler, som bidrager til den globale opvarmning.
På brændefyringsportalen er der råd til dialog med naboen og evt. kommunen.
Ja
Brugen af brændeovne forurener indeklimaet med partikler, særligt i forbindelse med optænding.
Der mangler undersøgelser af, hvordan den indendørs luftforurening fra brændeovne påvirker helbredet. Men der er ingen tvivl om, at det er bedst at undgå partikelforurening, hvis man gerne vil have et sundt indeklima.
Lys kan indeholde ftalater og tungmetaller som f.eks. bly og nikkel. Ved afbrændingen dannes en række stoffer, bl.a. sodpartikler, tjærestoffer (PAH) og flygtige organiske forbindelser (VOC). Mængden af sodpartikler er forskellig fra lys til lys og afhænger bl.a. af forbrændingen. Ved optimal forbrænding med rolig flamme afgives færre partikler end ved en sodende forbrænding med urolig flamme.
Der mangler undersøgelser af, hvordan partiklerne fra levende lys påvirker helbredet. Ifølge en risikovurdering fra Miljøstyrelsen er det forventeligt, at udsættelse for øgede niveauer af partikler kan have negativ indflydelse på lunger og hjerte-karsystemet, men det er endnu ikke undersøgt. Hvis man gerne vil have et sundt indeklima, er det imidlertid bedst at undgå forurening med partikler i indeluften.
Svanemærkede lys stiller krav til indholdsstoffer og sodpartikler, men afgiver stadig partikler og stoffer til indeklimaet. Hvis man ønsker et indeklima uden sodpartikler fra levende lys, kan man vælge at bruge LED-lys.
Udendørs luftforurening fra trafik og brændeovne
En del af den luftforurening, vi er udsat for i Danmark, er blæst hertil med vinden fra andre lande. Den partikelforurening, der dannes i Danmark, skyldes i høj grad trafik og brændeovne.
Brændefyring udleder størstedelen af den lokale, danske partikelforurening. I modsætning til f.eks. kraftvarmeværker, udledes røgen ofte i lav højde og i områder med mange mennesker. Selv svanemærkede ovne med optimal forbrænding forurener langt mere end andre former for opvarmning. Trafik udleder en mindre del af den samlede danske partikelforurening, men forureningen udledes også i lav højde, og hvor mange mennesker færdes.
Andre kilder til partikelforurening er ophvirvlet vejstøv og partikler fra dæk, bremsebelægninger, industri, kraftværker og landbrug.
Indendørs luftforurening
Der findes også mange partikler i luften indendørs. Kilder til indendørs forurening er f.eks. tobaksrøg, stearinlys, brændeovne, madlavning, udendørs luftforurening og radon (en radioaktiv luftart, der dannes naturligt i jorden). Læs mere: