Solens uv-stråling
Solens og solariets ultraviolette stråling kan give kræft. Det gælder især kræft i huden, men også kræft på læberne og i øjnene kan skyldes stråling fra sol og solarium.
Danskerne er glade for at være ude i solen. Men når vi opholder os i solen eller solariet, udsættes vi for uv-stråling og øger dermed vores risiko for at udvikle kræft i huden. Der findes to overordnede typer af kræft i huden:
- Almindelig hudkræft, som sjældent er livstruende
- Modermærkekræft, som er en mere aggressiv form for kræft
Forekomsten af både modermærkekræft og almindelig hudkræft er mere end tredoblet de seneste 30 år.
Udviklingen skyldes mest af alt vores adfærd i solen: Vi tager mindre tøj på, og vi har mere fritid, hvor vi opsøger solen i højere grad end tidligere. Desuden har solariebrug været meget udbredt.
Risikoen for at få kræft i huden afhænger af:
- Hudtype (mennesker med lys hud og mange modermærker har øget risiko, men alle kan blive ramt af kræft i huden).
- Den mængde uv-stråling man får gennem livet, både fra solen og fra solariet.
- Eksponering for højintensiv uv-stråling (som f.eks. ved skoldninger, solariebrug eller rejser til destinationer med højt uv-indeks). Som barn og ung er man særligt udsat.
Sol ødelægger arvematerialet i cellerne
Det kræver en række forskellige fejl i arvematerialet at udvikle en kræftcelle. Uv-stråling fra sol og solarium laver disse fejl.
Cellen beskytter sig mod strålingen ved at danne pigment, som absorberer energien. Den brune farve er en reaktion på, at cellen er blevet påvirket af uv-strålingen, og at den forsøger at beskytte sig mod yderligere stråling.
Sol og solarium er årsag til modermærkekræft, almindelig hudkræft og kræft i læber og øjne
Uv-stråling er årsag til 90 pct. af tilfældene af modermærkekræft og almindelig hudkræft. Begge kræftformer udvikles i huden, men de opfører sig meget forskelligt.
Hvis man har haft almindelig hudkræft, har man større risiko for at udvikle modermærkekræft og omvendt.
Modermærkekræft (malignt melanom)
Ordet modermærkekræft er valgt, fordi sygdommen ofte kommer, hvor der i forvejen er skønhedspletter eller modermærker. Man skal dog være opmærksom på, at størstedelen af modermærkekræfttilfælde opstår uden forudgående modermærke. Det er derfor vigtigt ikke kun at tjekke eksisterende modermærker for forandringer.
Modermærkekræft kan sprede sig i kroppen, og derfor kan sygdommen blive livsfarlig. Chancen for at overleve modermærkekræft afhænger af, hvor tidligt sygdommen bliver opdaget og behandlet.
Modermærkekræft opstår hos cirka 2300 personer pr. år i Danmark. Antallet af nye tilfælde har været stærkt stigende gennem de sidste 50 år.
Almindelig hudkræft (inkl. basalcellekræft)
Almindelig hudkræft dækker over pladecellekræft, basalcellekræft og andre sjældne hudkræftsformer. Disse typer kræft kan opstå overalt i huden - og ofte på steder, som er meget udsat for sollys, f.eks. hoved-hals-området.
Almindelig hudkræft spreder sig sjældent, og sygdommen er oftest nem at behandle. De fleste patienter får nye tilfælde af sygdommen (tilbagefald).
Der diagnosticeres ca. 14.550 nye tilfælde af almindelig hudkræft (inklusiv basalcellekræft) hvert år i Danmark.
Læbekræft
Mennesker, der er udsat for meget sol i hverdagen, har øget risiko for at udvikle kræft i læberne. Som regel behandles sygdommen med operation. Læbekræft spreder sig kun sjældent til resten af kroppen.
Kræft i øjnene
Øjnene kan tage skade af uv-strålingen fra solen, hvilket kan medvirke til udvikling af kræft i øjnene. Derfor er det en god idé at beskytte øjnene med store og uv-godkendte solbriller. Det beskytter også hudområdet omkring øjnene, som kan være vanskeligt at smøre med solcreme.
Solarium øger risikoen for modermærkekræft - især hos unge
Mennesker, som benytter solarium, tilbringer ofte også mange timer i den rigtige sol. Derfor kan det være svært at afgøre, hvor farligt solarium er i forhold til solen.
Flere store undersøgelser har dog fastslået, at der er 20 pct. øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man i det hele taget bruger eller har brugt solarium, mens der er 60 pct. øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man har brugt solarium, inden man fylder 35 år. Det skyldes, at børn og unge er særligt udsatte, når det kommer til eksponering for uv-stråling, fordi deres krop stadig er under udvikling.
Derudover stiger risikoen for at få modermærkekræft, jo mere man bruger solarium. Alt solariebrug øger risikoen for at få modermærkekræft, også selvom man kun bruger solarium sjældent.
Mellem kl. 12 og 15 falder næsten halvdelen af dagens uv-stråling
Solbeskyttelse går ud på at passe på sin hud i solen - særligt mellem 12 og 15, hvor næsten halvdelen af dagens uv-stråling finder sted. Du kan tjekke det aktuelle uv-indeks dér, hvor du befinder dig, ved at bruge den gratis app ’UV-INDEKS’. Du kan finde den i App Store:
Husk de tre solråd, når du er udendørs, og når uv-indekset er tre eller mere:
Skygge
Husk at give solen en frokostpause. Undgå solbadning og find skyggen – særligt midt på dagen, hvor solens stråling er stærkest.
Solhat
Dæk bar hud til med tætvævet tøj og en bredskygget hat, hvis du er ude i solen.
Solcreme
Husk altid solcreme, hvor skygge og tøj ikke dækker. Husk, at det er vigtigt at smøre et tykt lag på for at opnå den beskyttelse, som er angivet på solcremen og husk, at lige meget hvor meget du smører på, må du aldrig ligge og stege.
Både UVA- og UVB-stråling er skadelige. Det er derfor vigtigt at tjekke, om solcremen beskytter mod begge dele.
Derudover: Sluk solariet
Undgå solarier. Den stærke ultraviolette stråling i solariet øger din risiko for at få hud- og modermærkekræft.