Kosmisk stråling
Jorden rammes af ioniserende stråler fra verdensrummet (kosmisk stråling), men det har ikke betydning for vores risiko for at udvikle kræft.
Jordens atmosfære beskytter os mod den naturlige form for ioniserende stråling, der stammer fra verdensrummet. Men jo længere væk vi bevæger os fra Jordens overflade, jo kraftigere bliver den kosmiske stråling.
Risiko for at få kræft for flypersonale
Stewardesser, piloter og astronauter udsættes for væsentlig mere kosmisk stråling end folk, som arbejder på landjorden.
Flere uafhængige undersøgelser har påvist, at enkelte kræftformer optræder noget hyppigere hos flypersonale. Det drejer sig om modermærkekræft hos både mænd og kvinder og om brystkræft hos kvinder. Enkelte undersøgelser har vist øget forekomst af hjernetumorer blandt flypersonale.
Men generelt viser undersøgelserne, at der er færre tilfælde af kræft hos flypersonale end hos gennemsnitsbefolkningen.
Det er uklart, om de øgede antal tilfælde af modermærkekræft, brystkræft og hjernetumorer blot er et udslag af statistisk usikkerhed, eller om det skyldes f.eks. kosmisk stråling eller andre faktorer såsom solbadning og socioøkonomiske forhold.
De socioøkonomiske forhold kan f.eks. være, om man har en høj socioøkonomisk status, eller om man får få eller ingen børn – og hvis man får børn, om man får dem i en ung eller sen alder.
For piloter kan et forhold som, at de ved inspektion af flyene på jorden bliver udsat for giftige dampe, spille ind.