Planlagt sygehusbehandling i udlandet
Ønsker du at få planlagt kræftbehandling på et sygehus i et andet EU/EØS-land kræver det en henvisning fra din læge og som udgangspunkt en forhåndsgodkendelse fra din region Regionen dækker et beløb, der svarer til, hvad samme eller lignende behandling koster i det offentlige sygehusvæsen i Danmark .
Ret til gratis behandling i udlandet
Du har ret til gratis planlagt sygehusbehandling i udlandet i disse situationer:
- Hvis du har søgt og fået en forhåndsgodkendelse af din region om behandling i et andet EU eller EØS land
- Hvis du ønsker at bruge en henvisning fra din egen læge til at modtage ikke specialiseret behandling i et andet EU/EØS land, der ikke kræver indlæggelse på et behandlingssted
Hvis du vælger at rejse til et andet EU-land for at få kræftbehandling, der kræver indlæggelse på et sygehus, skal du have en henvisning fra en læge og som udgangspunkt indhente en forhåndsgodkendelse fra din region. Akut behandling, der opstår under dit ophold, kræver dog ikke en forhåndsgodkendelse
I særlige tilfælde kan regionen efter en konkret vurdering refundere dine udgifter, selvom du ikke er henvist til behandlingen.
Du skal være opmærksom på, at regionen kan afslå ansøgninger om refusion af udgifter til sygehusbehandling, hvis behandlingen kan tilbydes rettidigt i Danmark. Regionen kan dog vælge at give forhåndstilsagn i tilfælde, hvor forhåndsgodkendelse er påkrævet, selvom regionen kan tilbyde rettidig behandling.
Læs mere om reglerne i Vejledning om grænseoverskridende sundhedsydelser i EU / EØS-lande
(regler i medfør af patientmobilitetsdirektivet (punkt 6.1)
Regionen betaler for en del af behandlingen
Ofte skal du selv lægge ud for behandlingen på det udenlandske hospital og derefter søge refusion hos din region. Regionen refunderer et beløb, der svarer til, hvad samme eller lignende behandling koster på et offentligt sygehus i Danmark. Hvis behandlingen koster mere, skal du selv betale merudgiften.
Udgifter til selve rejsen og opholdet dækkes ikke, ligesom udgifter til en eventuelt ledsager er for din egen regning. Der er heller ikke dækning for en eventuel hjemtransport fra udlandet til Danmark. Det kan derfor være en god idé at kontakte dit forsikringsselskab og få oplyst, hvilken dækning du har i tilfælde af behov for hjemtransport.
Krav om forhåndsgodkendelse afhænger af behandlingen
Sundhedsstyrelsen offentliggør en liste over sygehusbehandlinger, hvortil retten er betinget af forhåndsgodkendelse. Du kan se listen hos Sundhedsstyrelsen:
Søg om forhåndsgodkendelse hos patientvejlederne i din region
Ansøgning sker via din bopælsregion, og hvis du har brug for hjælp til din ansøgning, kan du kontakte regionens patientvejleder. Typisk bliver du bedt om at sende:
- oplysninger om hvilket hospital, du er henvist til i Danmark
- kopi af lægehenvisning
- samtykke til at de kan indhente yderligere helbredsoplysninger
- en beskrivelse af det udenlandske behandlingssted og behandlingen
- et prisoverslag for behandlingen
- den forventede dato for behandlingen
Du skal have svar på din ansøgning inden for to uger
Hvis regionen har fået alle de relevante oplysninger for sagen, skal de træffe en afgørelse senest to uger efter de har modtaget din ansøgning.
Giver regionen dig et afslag på en forhåndsgodkendelse eller afslag på refusion, kan du klage til Styrelsen for Patientklager.
Du skal være opmærksom på, at klager over selve behandlingen eller krav om erstatning skal rettes til myndighederne i det land, du modtager din behandling i. Her kan du derfor ikke klage til Styrelsen for Patientklager eller søge erstatning hos Patienterstatningen.
Du kan læse mere om dine muligheder for at få sundhedsydelser efter EU-reglerne på Indenrigs- og Sundheds ministeriets hjemmeside:
Læs også:
Læs mere om tilskud til behandling i udlandet på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside:
Styrelsen for Patientsikkerhed
Læs om dine rettigheder, når du er i behandling for kræft: