T-celleterapi er en form for immunterapi
Ved T-celleterapi får man udtaget nogle af de hvide blodlegemer, der hedder T-celler. T-cellen er en vigtig dræbercelle i immunforsvaret mod infektioner. T-celleterapien hjælper T-cellen i gang med at bekæmpe kræftcellerne.
Om T-celler
Nogle T-celler har evnen til at genkende og slå kræftceller ihjel. Det ved man, fordi kræftvæv ofte indeholder T-celler, som genkender kræftproteiner i kræftcellerne. Men kroppens T-celler er typisk blevet inaktiveret af forskellige beskyttelsesmekanismer i kræftcellerne og er derfor ikke i stand til at dræbe kræftcellerne alligevel.
Om T-celleterapi
Ved T-celleterapi udtager lægen T-celler fra patienten. I laboratoriet opformeres og aktiveres T-cellerne, og i nogle tilfælde manipuleres de genetisk, inden de igen sprøjtes ind i patientens blodbane.
Behandling med CAR-T celleterapi
Den første form for T-celle baseret immunterapi, der er godkendt, er CAR-T celleterapi. Denne metode har vist sig meget effektiv til behandling af visse former for lymfe- og blodkræft.
Ved CAR-T celleterapi får man taget T-celler ud direkte fra blodbanen. T-cellerne får ved hjælp af genteknologi tilført evnen til at genkende kræftceller. Herefter får man T-cellerne tilbage i blodbanen.
Ved lymfe- og blodkræft benytter lægen en CAR-T, der genkender proteinet CD19 på immunsystemets B-celler og de kræftceller, der opstår fra B-cellerne.
Behandlingen med CAR-T celler er kompleks
For at etablere CAR-T cellerne høstes T-celler fra patientens blod ved en blodtapningsproces, der kaldes leukaferese. De høstede celler manipuleres herefter med indsættelse af et gen, der koder for CD19 CAR-receptoren. Herefter opformeres CAR-T cellerne til et højt antal celler, der udtrykker CD19 CAR.
Efter denne procedure, som oftest tager 2-4 uger, kan CAR-T cellerne igen sprøjtes ind i blodbanen på patienten. Metoden aktiverer patientens eget immunforsvar til bekæmpelse af kræftcellerne.
Patientbehandlingen med CAR-T celler er kompleks og kræver en tværfaglig indsats med henblik på timing, leukaferese, genmodificering, opbevaring og administrering af genmodificerede celler samt mulighed for hurtig adgang til intensiv afdeling grundet risiko for alvorlige bivirkninger.
Sådan foregår behandling med CAR-T celleterapi
Skal man have behandling med CAR-T celleterapi, får man typisk først en højdosis kemoterapi med stofferne cyclofosfamid og fludarabin for at mindske forekomsten af andre T-celler og immunhæmmende celler. Herefter får man CAR-T cellerne direkte i blodbanen via et drop.
Normalt får man kun én behandling med CAR-T celleterapi. Behandlingen er intensiv og varer cirka to uger, hvor man er indlagt på hospitalet.
Bivirkninger ved behandling med CAR-T celleterapi
Bivirkningerne til behandlingen er blandt andet knyttet til højdosis-kemoterapien og kan være hårtab, kvalme, øget tendens til infektioner og blødninger. Bivirkningerne afhænger af, hvilken type kemoterapi man får.
Bivirkninger til selve CAR-T celle behandling skyldes forstyrrelser i immunbalancen og den kraftige immunaktivering forårsaget af CAR-T cellerne. De fleste oplever varierende grader af såkaldt cytokin-release-syndrom i dagene umiddelbart efter indsprøjtning af CAR-T celler. Symptomerne er høj feber, muskelsmerter, generel utilpashed og evt. påvirkning af blodtryk, nyrefunktion og blodstørkning. Forløbet er i de fleste tilfælde mildt, men hos nogle udvikler det sig mere alvorligt og kan i sjældne tilfælde blive livstruende.
Her kan man få behandling med CAR-T celleterapi
CAR-T celleterapi er en højt specialiseret behandling, der foregår på få hæmatologiske centre i Danmark, primært på Rigshospitalet og i Aarhus.
Hvor godt virker CAR-T celleterapi?
CAR-T celleterapi har vist god effekt hos mange patienter med undertyper af CD19 positiv lymfe- og blodkræft. Hos en del bliver sygdommen væsentlig formindsket eller forsvinder helt. Hos nogle har denne effekt varet i flere år.
Behandlingen med T-celleterapi fra kræftvæv
Ved denne type T-celle terapi anvendes der kræftspecifikke T-celler, som er udtaget fra frisk kræftvæv. Det er en forudsætning for behandlingen, at det er muligt for lægen at udtage noget kræftvæv fra patienten, samt at det er muligt at udvinde T-celler fra kræftvævet.
I laboratoriet bliver T-cellerne derefter ved hjælp af vækstfaktorer aktiveret og opformeret, så der bliver mange flere (milliarder) af dem. I nogle tilfælde manipuleres cellerne også genetisk. Når der er opnået et meget højt antal celler, høstes cellerne, hvorefter patienten bliver behandlet med alle cellerne på én gang. T-cellerne gives som en behandling direkte ind i blodbanen.
Sådan foregår behandling med T-celleterapi
Skal man have behandling med T-celleterapi, får man først en højdosis kemoterapi med stofferne cyclophosphamid og fludarabin for at mindske forekomsten af andre T-celler og immunhæmmende celler.
Efter behandling med de aktiverede T-celler, får man indsprøjtninger med interleukin-2 – et signalstof (cytokin) – der stimulerer immunforsvaret. Det får man for at sikre, at T-cellerne forbliver aktive.
Normalt får man kun én behandling med T-celleterapi. Behandlingen er intensiv og varer cirka to uger, hvor man er indlagt på hospitalet.
Læs mere om din medicin
Du kan slå din medicin op og læse mere om virkning og bivirkninger på min.medicin:
Bivirkninger ved behandling med T-celleterapi
Bivirkningerne til behandlingen er først og fremmest knyttet til højdosis-kemoterapien og kan være hårtab, kvalme, øget tendens til infektioner og blødninger. Bivirkningerne afhænger af, hvilken type kemoterapi man får.
Derudover kan interleukin-2 give bivirkninger, oftest i form af voldsomme influenzalignende symptomer. I sværere tilfælde kan blodcirkulationen og de indre organer blive påvirket.
I forbindelse med selve indsprøjtningen af T-cellebehandlingen kan man få let åndenød. Afblegning (depigmentering) af hud og hår kan ske, efter behandlingen er afsluttet.
Her kan man få behandling med T-celleterapi
I Danmark er den højt specialiserede behandlingsmetode etableret på Herlev Hospital. Behandlingen er eksperimentel og foregår udelukkende i forbindelse med godkendte forsøg.
Hvor godt virker T-celleterapi?
T-celleterapi er en eksperimentel behandlingsform, der gennem et par år har været under afprøvning på flere forskellige hospitaler i verden. Der er metoden blevet brugt til behandling af patienter med udbredt modermærkekræft. Hos omkring 40% af disse patienter har forskere registreret, at sygdommen er mindsket væsentligt eller helt forsvundet. Hos nogle har denne effekt varet i flere år.