Beskriv smerterne for lægen
For at kunne finde ud af hvilken type behandling du vil have mest gavn af er det vigtigt, at lægen får overblik over smerterne.
Undersøgelse af smerter
Lægen vil undersøge, hvilken karakter smerterne har, hvor de sidder, hvor svære smerterne er, og hvornår de opstår. Lægen vil eventuelt indsætte styrken af dine smerter på en smerteskala.
Ved alle typer smerter er det også vigtigt at finde ud af, om der er noget, der gør smerterne værre, eller om der er noget, der kan lindre.
Lægen kan også overveje, om der er psykiske, sociale eller eksistentielle faktorer, som bør tages med i betragtning. Psyken kan nemlig indvirke på den fysiske del af smerteoplevelsen og omvendt. F.eks. ses angst og depression ofte hos mennesker med svære smerter, og symptomerne kan forværre hinanden.
Det er vigtigt, at du også fortæller lægen, hvis du har kvalme, opkastning, væskemangel, svært ved at komme af med vandet eller andre symptomer, da det kan forværre smerteoplevelsen.
Du kan forberede dig på følgende spørgsmål, som lægen sikkert vil spørge ind til.
Skriv gerne din oplevelse med smerterne ned på forhånd:
Hvor gør det ondt?
Et eller flere steder? Stråler smerten nogen steder hen?
Hvordan mærkes smerterne?
Prøv at sætte ord på, hvordan det føles. Er smerterne dybe, borende, dumpe, murrende, skærende eller sviende, brændende, stikkende? Er der pludselige jag af som f.eks. elektriske stød? Stråler smerterne nogen steder hen (f.eks. ned i arme eller ben)?
Hvor stærke er smerterne?
Lægen kan få en idé om, hvor ondt du har ved at måle styrken af dine smerter fra 0 til 10 på en såkaldt VAS skala (Visual Analog Skala). 0 betyder ingen smerter, og 10 er uudholdelige smerter.
Hvor længe har smerterne været der, og har de udviklet sig?
Har det stået på længe? Er smerterne hurtigt blevet værre? Påvirker smerterne din hverdag? Er du sygemeldt?
Er smerterne konstante eller kommer og går de?
Er det en vedvarende smerte, eller kommer den i anfald? Veksler smerterne i styrke gennem døgnets timer?
Hvad gør smerten værre?
Lægen skelner mellem smerter, der er til stede hele tiden, og smerter, som opstår ved aktivitet, bevægelse, hoste, når man er på toilettet osv..
Hvad lindrer smerten?
Får du smertestillende medicin i forvejen? Drikker du alkohol? Hvad gør du ellers for at lindre smerterne? Kulde? Varme? Hvile? Lægger dig? Søger adspredelse?
Hvilke psykologiske og eksistentielle faktorer spiller ind på smerterne?
Føler du dig deprimeret eller angst? Eller har du katastrofetanker? Prøv at beskrive dine tanker og bekymringer.
Hvilke sociale og økonomiske faktorer spiller ind?
Måske bekymrer du dig om din økonomi og dit arbejde: Kan jeg blive ved med at arbejde, mens jeg er syg, og hvor længe? Skal jeg søge pension? Har jeg behov for f.eks. tilskud til medicin? Hvad med familielivet? Hvem gør hvad? Kan familien klare sig økonomisk, når jeg er syg?
Har du andre generende symptomer ud over smerter?
Lider du f.eks. af kvalme, træthed, søvnløshed, appetitløshed, forstoppelse eller vægttab? Disse symptomer kan være med til at forstærke smerterne og bør behandles for sig