Bivirkninger i forsøgsbehandling
Man kan få bivirkninger af forsøgsbehandling, på samme måde som man kan få det af normal kræftbehandling. Men fordi det er nye behandlinger, holder lægerne ekstra godt øje med dig og stopper behandlingen, hvis det bliver nødvendigt.
Sikkerhed ved forsøgsbehandling
Der er ofte risiko for at få bivirkninger af kræftbehandling. Det gælder både for standardbehandling og forsøgsbehandling. Derfor har forskerne i laboratoriet undersøgt, hvilke bivirkninger behandlingen kan tænkes at have, inden de sætter et forsøg i gang.
Der er også skruet op for sikkerheden i forsøgene. Du skal løbende til kontroller, så læger og sygeplejersker kan holde øje med dig og gribe ind over for bivirkninger.
Nogle forsøg er forsøg med en ny behandling, der for første gang gives til mennesker. Det er de såkaldte fase-1 forsøg. Her kender lægerne ikke alle bivirkninger. Derfor tilbyder man kun den type forsøgsbehandling til patienter, der ikke har andre behandlingsmuligheder, man går meget forsigtigt frem, og lægerne følger altid patienterne meget tæt.
Bivirkninger
I fase-3 forsøg har lægerne allerede givet behandlingen til patienter i tidligere forsøg. Lægerne har derfor erfaringer med, hvilke kortsigtede bivirkninger der kan opstå, og undersøger nu de mere langsigtede bivirkninger.
Forsøgslægen vil fortælle dig, hvad man ved om bivirkningerne, inden du vælger at deltage i et forsøg.
Nogle bivirkninger opstår under behandlingen og vil gradvist forsvinde, når behandlingen er slut. Andre bivirkninger viser sig først, efter at selve behandlingen er slut – det kaldes også senfølger.
Kan jeg stoppe forsøgsbehandlingen?
Du kan altid til enhver tid stoppe med forsøgsbehandlingen uden at skulle forklare hvorfor. Stopper du, er du berettiget til at få den bedste standardbehandling for din sygdom og dit sygdomsstadie. Ingen vil bebrejde dig, hvis du vælger at stoppe