Hvad er forsøgsbehandling
Forsøgsbehandlinger er forsøg, hvor patienter får nye lægemidler eller nye måder at behandle på. I forsøgsbehandlinger leder lægerne efter behandlinger, der virker bedre - eller som giver færre bivirkninger - end de behandlinger, man allerede kan tilbyde.
Man er nødt til at afprøve, hvordan ny medicin og nye behandlinger virker på mennesker.
Forsøgsbehandlinger er derfor en af de vigtigste veje til at sikre fremskridt i den behandling, som kræftpatienter kan få.
Formål med forsøg
Formålet med forsøg kan variere. De mest almindelige formål kan være at undersøge:
- Hvor høj en dosis man skal give af et nyt lægemiddel
- Om behandlingen bekæmper sygdommen
- Er sikker at få
- Har bivirkninger (og i så fald hvilke)
- Virker bedre end den nuværende standardbehandling
- Har færre bivirkninger end den nuværende standardbehandling
- Formålet kan også være at få ny viden om at forebygge eller diagnosticere sygdomme på. F.eks. hvilken screeningsmetode eller scanning, der virker bedst.
Et forsøg kan også undersøge, hvordan sygdommen påvirker patienterne psykisk eller finde metoder til at forbedre livskvaliteten for patienterne.
Der findes således mange typer forsøg, der undersøger forskellige ting ved kræft.
Hvor foregår forsøgene?
Forsøgene foregår typisk på kræftafdelingerne på hospitalerne. De fleste kræftafdelinger har en såkaldt klinisk forskningsenhed, der står for at drive forsøgene, og selve behandlingen får du på kræftafdelingerne.
Derudover findes der rundt om i Danmark 6 eksperimentelle enheder, fordelt ud på de store hospitaler, som også tilbyder forsøgsbehandlinger.
Behandling til forskellige patienter
Du kan deltage i et forsøg, både hvis standardbehandling ikke virker mod din sygdom, eller hvis du skal til at starte behandling.
Forsøgsbehandling er således ikke kun til patienter, der ikke reagerer på standardbehandling, og som søger en sidste chance. Det er også til patienter, der har kræft i et i tidligt stadie.
Store fremskridt er sket inden for lægevidenskaben, når man i forsøgsbehandlinger har tilbudt f.eks. nye stoffer til patienter, der ikke før har fået nogen form for behandling for deres kræftsygdom.
Sådan kommer man med i et forsøg
Lægerne på hospitalet kan selv tilbyde dig forsøgsbehandling, hvis din sygdom ikke reagerer som ønsket på standardbehandling. Eller hvis de på hospitalet har et forsøg, som de tror kan hjælpe dig bedre end den normale behandling.
Du kan også selv spørge din læge på hospitalet, om der er et forsøg du kan deltage i.
Sundhedsstyrelsens rådgivende panel
Hvis ingen standardbehandling kan hjælpe dig, har din læge mulighed for at spørge Sundhedsstyrelsens rådgivende panel for eksperimentel behandling, om der findes andre behandlingsmuligheder.
Det gælder også hvis du konkrete ønsker til en bestemt behandling. Så kan lægen spørge Sundhedsstyrelsens rådgivende panel for eksperimentel behandling, om det vil anbefale, at du tilbydes behandlingen.
Panelet er nedsat af Sundhedsstyrelsen og rådgiver hospitalsafdelingerne i spørgsmål om eksperimentel behandling. Det undersøger, om der andre steder i Danmark eller i udlandet findes en behandling, herunder eksperimentel behandling, de vurderer muligvis vil kunne gavne din overlevelse.
Jeanette fik immunterapi som forsøgsbehandling
Jeanette fik i foråret 2021 den besked, hun havde frygtet. ’Du har brystkræft.' Med det samme tilbød lægerne hende at starte behandling i et forsøg, hvor hun både fik immunterapi og den normale behandling med kemo og stråler. Skulle hun sige ja?
Forsøgsbehandling - tænk, hvis det kunne gøre en forskel