Spring navigation over

Delir (delirium)

Delir hos døende er en tilstand, der kan forekomme i mere eller mindre grad i de sidste leveuger. Den kan vare i alt fra få timer til dage og uger.

Tilstanden viser sig ved, at patienten bliver usammenhængende i tanke og tale, har nedsat hukommelse og ændret bevidsthedsniveau. Symptomerne kan opstå ganske pludseligt og i forskellig styrke.

Patienten kan virke urolig, forvirret, vredladen, følelsesmæssig ustabil og kan også være hallucineret. Den stille delir, hvor patienten er apatisk og tilbagetrukket ses også. 

Årsager til udvikling af delir kan for eksempel være urinvejsinfektion, forstoppelse, bivirkninger til medicin, psykisk belastning og patientens grundsygdom. Overordnet er det et udtryk for, at krop og sind/hjerne er overbelastet.

Tilstanden kan brydes helt eller delvist med medicinsk behandling, og identificering og behandling af den eventuelle underliggende årsag.

Patienter i delirøs tilstand har brug for rolige og kendte omgivelser. Kun få besøgende, let snak, om f.eks. dagligdags ting og fastholdelse i tid og sted. Baggrundsstøj, eksempelvis i form af tv, skal undgås.

Som nærtstående pårørende kan det være svært at være i, og information om tilstanden kan hjælpe til at forstå, hvad der sker med ens kære.