Skip navigation

EGFR

EGFR (epidermal growth factor receptor) er et protein på overfladen af normale celler, som binder vækstfaktorer, der får cellerne til at dele sig. EGFR kan findes i abnormt øget mængde på overfladen af mange typer kræftceller. Det medfører, at kræftcellerne er i stand til at dele sig overdrevent.

Behandling med EGFR-hæmmer

En EGFR-hæmmer er et stof, som blokerer aktiviteten af EGFR. Blokering af EGFR kan forhindre kræftcellerne i at dele sig. Kaldes også tyrosine kinase inhibitor (TKI).

Nogle EGFR-hæmmere kan anvendes som kræftmedicin, og virker ved at sætte sig på kræftcellernes overflade og blokere for, at kræftcellerne får signal om at vokse og dele sig. Når kræftcellerne hæmmes i at dele sig, bremses udviklingen af kræften.

Behandlingen virker dog ikke, hvis man har en mutation (defekt arvemateriale) i det såkaldte RAS gen. Man får derfor undersøgt en vævsprøve, for at få afgjort om kræftcellerne har mutationer i de såkaldte RAS gener. Hvis RAS generne fungerer normalt, kan man få gavn af behandlingen. Hvis man har mutationer i generne, virker behandlingen med EGFR-hæmmer ikke.