Skip navigation

Elektrokemoterapi

Elektrokemoterapi er en behandlingsform, hvor strøm åbner kræftcellerne i få sekunder, så de bedre kan modtage kemoterapi.

Når kræftcellerne påvirkes med af et elektrisk felt dannes der sprækker i cellernes membran, så kemoterapien lettere kan trænge ind. Når den elektriske påvirkning stopper, lukker sprækkerne igen i løbet af nogle minutter, og kemoterapien bliver inde i cellen.

Det øger effekten af kemoterapien 300 gange. Det betyder, at kemoterapien kun behøver, at blive givet én gang og derved medfører færre bivirkninger.

Strømfeltet kommer fra en pen med elektroder, og man er lokalbedøvet under behandlingen. Hvis der skal behandles et stort område, sker det i fuld narkose.

Elektrokemoterapi kan virke mod kræftsygdomme, der normalt ikke kan behandles med kemoterapi eller i situationer, hvor kemoterapi ikke længere har effekt. Områder, der tidligere har fået strålebehandling, kan også blive behandlet med elektrokemoterapi.

Metoden anvendes især mod kræftknuder i huden, enten modermærkekræft eller andre kræftformer, som har spredt sig til huden.