Spring navigation over

Nefrostomi

Hvis urinen fra nyren ikke kan passere ned til blæren, får man ofte ondt, muligvis feber og kan risikere, at nyren går til grunde. Det er derfor nødvendigt at genskabe afløbet fra nyren. Det kan gøres ved en såkaldt nefrostomi.

Hvordan udføres nefrostomi?

I lokalbedøvelse føres et lille tyndt rør (nefrostomikateter) igennem huden og ind i nyrebækkenet, hvorigennem urinen kan ledes ud i en pose. Nefrostomikateteret holdes på plads inde i nyren ved hjælp af en lille ballon eller ’krølle’ på kateteret.

Opsamling af urinen

Med en nefrostomi opsamles urinen i en pose, der er klistret udenpå låret. Posen har en ventil i bunden, og når den er fuld, kan man tømme urinen gennem ventilen ud i toilettet. Man skal tage posen af og skifte den et par gange om ugen.

Man kan leve et næsten normalt liv med et nefrostomikateter

Med et nefrostomikateter bør man være forsigtig med at tage karbad samt undgå at gå i svømmehal, men med en vandtæt forbinding kan man tage brusebad.

For at undgå betændelse er det vigtigt, at holde kateteret og huden omkring nefrostomikateteret rent. Hvis man er hjemme med en nefrostomi, kan man få hjælp til pasning af kateteret af en hjemmesygeplejerske.

Det er fornuftigt at drikke mindst 2 liter væske i døgnet for at skylle urinvejene og kateteret godt igennem, da nefrostomi øger risikoen for at få en urinvejsinfektion.

Kontakt hjemmesygeplejersken eller skadestuen:

  • Ved feber
  • Ved smerter ved nyren
  • Hvis der ikke kommer urin i posen
  • Hvis urinen løber ved siden af kateteret
  • Hvis der er tydelig blod i urinen

Udlevering af poser i hjemmet

Ved et varigt behov har man ret til at få hjælpemidler gratis fra kommunen. Ved udskrivelse vil hospitalets socialrådgiver sørge for at ansøge kommunen om gratis levering af urinposer.