Ultralydsscanning
Ultralydsscanning er en undersøgelse ved hjælp af lydbølger. Det er en velegnet metode til at påvise visse typer af kræftknuder og til at kontrollere kræftknudernes størrelse under behandling. Undersøgelsen er uden bivirkninger.
Hvad er en ultralydsscanning?
En ultralydsscanning er en billeddiagnostisk metode i lighed med en røntgenundersøgelse, CT-scanning og MR-scanning. De forskellige billeddiagnostiske metoder har hver især fordele og ulemper i forhold til at påvise kræftsygdomme.
Ved en ultralydsscanning bliver ekkoer fra højfrekvente lydbølger omdannet til levende billeder på en skærm. Det er faktisk samme princip som et skibs ekkolod. Mange kender også ultralydsscanning fra undersøgelser af gravide.
Som regel er der ingen forberedelse, men hvis der er, får du det at vide af personalet inden undersøgelsen.
Desuden bruges ultralydsscanning af brystet som supplement til klinisk mammografi, som er mammografi af kvinder, der har symptomer fra brystet.
Læs også om ultralydsscanning af brystet:
Ultralydsscanning når der skal tages en vævsprøve fra indre organer
Hvis du skal have taget en vævsprøve (biopsi) fra de indre organer, kan lægen ved hjælp af ultralydsbilledet med stor præcision finde og ramme det væv, der skal tages en prøve fra. Når lægen skal tage en vævsprøve, kan ultralydsscanning gøre det muligt at tage prøven præcist. På den måde bliver risikoen for komplikationer så lille som muligt.
Ved vævsprøvetagning eller drænanlæggelse bliver du informeret af den behandlende læge om, hvad der skal ske. Du får først lokalbedøvet huden. Der kan være en kortvarig smerte, når nålen eller drænet bliver ført længere ind i kroppen.
Hvis man har fået taget en vævsprøve, sender lægen prøven til undersøgelse under mikroskop. Du får som regel svar på prøven efter nogle dage.
Ultralyd bruges også ved udtømning af væske
Ved væskeansamling i bughulen eller lungehulen kan lægen ved hjælp af ultralyd lægge et dræn (tynd plastikslange) ind i væsken, så væsken gennem drænet kan løbe ud i en pose på huden.
Sådan foregår undersøgelsen
Undersøgelsen kan foregå ambulant, eller mens man er hospitalsindlagt. Du kan også blive henvist til en ultralydsscanning på en røntgenklinik (speciallægepraksis) eller på et privathospital.
Nogle gange bruger lægen kontraststof ved ultralydsscanningen. Kontraststof giver lægen bedre muligheder for at skelne godartede forandringer fra ondartede. Du får kontraststoffet som indsprøjtning i en blodåre.
Selve scanningen tager som regel mellem 5 til 15 minutter lidt afhængig af, hvilket område du skal have undersøgt. Hvis du skal have taget en vævsprøve, anlagt dræn eller have en indsprøjtning med kontraststof, tager undersøgelsen længere tid.
Svar på ultralydsundersøgelsen
Lægen stiller diagnosen under scanningen, og sender en beskrivelse af, hvad der er fundet ved scanningen til den læge, som har bestilt undersøgelsen. Det er derfor muligt at få foretaget en scanning umiddelbart før et ambulatoriebesøg, hvor resultatet skal indgå i planlægningen af behandlingen.