Øjenmetastaser
Øjenmetastaser betyder, at en anden kræftform har spredt sig til øjenhulen. Hvilken behandling, du kan få, afhænger af, hvilken kræftform metastasen stammer fra. Det er meget sjældent, at en kræftsygdom spreder sig til øjenhulen.
Hvis kræftceller vokser ind i blod- eller lymfebanen, kan de sprede sig fra det sted i kroppen, hvor kræften er opstået. Det kaldes metastaser eller sekundær kræft.
Hvad er øjenmetastaser?
Kræft, der har spredt sig til f.eks. øjenhulen, kaldes øjenmetastaser. En metastase består altid af samme slags kræftceller som den oprindelige kræftknude.
Det vil sige, at en øjenmetastase ved spredning fra f.eks. brystkræft, består af brystkræftceller, og dette har betydning for, hvilken behandling du skal have.
Øjenmetastaser er meget sjældent, og der er under fem tilfælde årligt i Danmark. Ud af disse er det oftest hos kvinder med brystkræft og mænd med lungekræft, at kræften har spredt sig til øjenhulen.
Andre kræftsygdommen, der kan sprede sig til øjenhulen er bl.a. modermærkekræft, nyrekræft og neuroendokrine tumorer.
Hos børn stammer spredning til øjenhulen oftest fra den sjældne kræftsygdom kaldet neuroblastom.
Symptomer på en tumor i øjenhulen
Symptomer på, at en kræftsygdom har spredt sig til øjenhulen kan være, at det ene øjeæble er skubbet fremad i forhold til den anden side.
Man kan også få dobbeltsyn, og ens syn kan blive nedsat.
Normalt har man ikke smerter fra øjet.
MR- og CT-scanning kan vise, hvor udbredt sygdommen er
Som regel bliver spredning til øjenhulen opdaget, fordi man i forvejen har fået konstateret en kræftsygdom, men i nogle tilfælde kan metastasen i øjet være det første symptom på kræftsygdommen.
Ved mistanke om, at man har en kræftknude i øjenhulen, får man først foretaget en MR- eller en CT-scanning for at afklare, hvor udbredt sygdommen er.
Scanning kan ikke med sikkerhed afgøre, hvilken sygdom det drejer sig om, og for at kunne planlægge behandlingen er det nødvendigt, at lægerne kender den præcise diagnose.
Vævsprøve kan vise, hvilken primær kræftsygdom metastasen stammer fra
Derfor er det ofte nødvendigt at få taget en vævsprøve fra kræftknuden for at kunne stille den præcise diagnose.
Vævsprøven bliver som regel taget under fuld bedøvelse, men hvis knuden ligger overfladisk, kan man få taget prøven i lokalbedøvelse.
I tilfælde, hvor den primære kræftsygdom også har spredt sig til andre dele af kroppen, og knuden i øjenhulen har samme udseende som de øvrige knuder på scanningen, vil lægen ofte gå ud fra, at knuden i øjenhulen også er spredning fra den samme, primære kræftsygdom.
Hvis det er tilfældet, er det ikke nødvendigt at få taget en vævsprøve fra knuden i øjenhulen.
Læs om behandling af øjenmetastaser under din primære kræftsygdom
Hvilken behandling du kan få afhænger, hvilken primær kræftsygdom metastasen stammer fra. Find din primære kræftsygdom og læs om mulighederne for behandling:
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i arrangementer, kurser samt fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk