Fakta om alkohol og kræft
Alkohol øger risikoen for mindst 7 kræftformer, herunder brystkræft og tarmkræft . Hvert år kan vi forebygge over 1.000 kræfttilfælde i Danmark, hvis vi skruer ned for alkoholforbruget.
Hvorfor øger alkohol risikoen for kræft?
Alkohol er kræftfremkaldende fordi:
- Alkohol danner kræftfremkaldende nedbrydningsprodukter.
- Alkohol giver øget oxidativt stress.
- Alkohol påvirker de kvindelige kønshormoner.
- Alkohol ændrer omsætningen af folat i kroppen.
- Alkohol og tobak forstærker hinandens kræftfremkaldende effekter.
- Alkohol nedsætter vores immunforsvar.
- Alkohol påvirker vores bakterier i mund og tarm.
Risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol du indtager. Selv et mindre forbrug kan øge risikoen for kræft.
For eksempel stiger risikoen for brystkræft allerede ved et forbrug på cirka én genstand dagligt.
Det spiller ingen rolle, hvad man drikker, om det er vin, øl eller spiritus. Den øgede risiko for kræft er den samme.
Hvilke kræftformer øger alkohol risikoen for?
Alkohol øger risikoen for kræft i de organer, der kommer direkte i kontakt med alkoholen. Det vil sige fra mund til endetarm. Derudover øger alkohol også risikoen for brystkræft.
Samlet øger alkohol risikoen for mindst syv kræftformer:
Alkohol og kræft i mund, strube, svælg og spiserør
Alkohol øger risikoen for kræft i mundhulen, struben, svælget og spiserøret. Tilsammen rammer disse kræftsygdomme ca. 1650 danskere om året.
Hvert år får ca. 430 danskere kræft i enten mundhule, strube, svælg eller spiserør som følge af alkohol.
Alkohol og brystkræft
Risikoen for brystkræft stiger allerede ved et alkoholforbrug på ca. 1 genstand om dagen. For hver yderligere daglig genstand øges risikoen med ca. 5 til 9 pct.
Hvert år får ca. 370 kvinder i Danmark brystkræft som følge af alkohol, svarende til ca. 7 pct. af alle brystkræfttilfælde.
Alkohol og leverkræft
Alkohol øger risikoen for leverkræft. Leverkræft rammer ca. 480 danskere om året.
Hvert år får over 30 danskere leverkræft som følge af alkohol.
Alkohol og kræft i tyk- og endetarm
Alkohol øger risikoen for både tyk- og endetarmskræft. Hvert år rammes ca. 3500 danskere af tyktarmskræft og ca. 1600 rammes af endetarmskræft.
Hvert år får over 300 danskere tyk-eller endetarmskræft som følge af alkohol.
Indtag højst 10 genstande om ugen
Hvis man ønsker at begrænse sin risiko for kræft så meget som muligt, er det bedst at drikke så lidt som muligt.
Hos Kræftens Bekæmpelse læner vi os op af Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne på 18 år og derover højst drikker 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.
Læs mere om anbefalingerne og få gode råd til at skære ned på alkoholforbruget
Myte eller fakta?
Kan du skelne mellem myte eller fakta, når det kommer til alkohol? Tag testen, og bliv klogere på, hvad du bør have fokus på for at mindske din kræftrisiko.