Fakta om kost og kræft
Usund kost er én af de vigtigste årsager til kræft i tyk- og endetarm, der er en hyppig kræftform i Danmark. En sund og varieret kost kan dog forebygge en række kræftformer.
Sund kost forebygger kræft
Maden du spiser, har betydning for, om du øger eller mindsker risikoen for at udvikle kræft.
Kostvaner kan være svære at ændre, og det er ikke noget der sker natten over. Men gennem en sund og varieret kost, kan du mindske risikoen for en række kræftformer.
Kost har indflydelse på følgende kræftformer:
Mad, der mindsker risikoen for kræft
Spiser du mere af bestemte fødevaregrupper, mindsker du risikoen for at udvikle bestemte former for kræft:
- Grøntsager og frugt mindsker risikoen for kræft i munden, svælg og strubehoved
- Fuldkorn og mejeriprodukter mindsker risikoen for tyk- og endetarmskræft
Frugt, grøntsager, bælgfrugter, mejeriprodukter og fuldkorn indeholder en række vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre. Derudover indeholder de en række bioaktive stoffer.
Bioaktive stoffer beskytter mod kræft og forebygger en række andre sygdomme.
Særligt grøntsager har et lavt indhold af mættet fedt og kalorier. Det betyder, at de bidrager til en god balance i kosten, som kan hjælpe dig med ikke at spise for meget.
Grøntsager i forskellige farver indeholder forskellige vitaminer og mineraler, som er gavnlige for dig.
Røde og orange grøntsager indeholder bl.a. det orange farvestof betacaroten (vitamin A). Mørkegrønne grøntsager bl.a. indeholder calcium, folat og jern
Det er derfor vigtigt, at du spiser forskellige slags grøntsager.
Grøntsager, mejeriprodukter og fuldkorn, men især bælgfrugter er også gode kilder til protein.
Få råd og vejledning til, hvordan du spiser sundt til dagligt
Mad, der øger risikoen for kræft
Ligesom visse fødevaregrupper mindsker risikoen for at udvikle visse former for kræft, kan andre fødevarer øge risikoen for kræft:
- Forarbejdet kød som pålæg og pølser, øger risikoen for tyk- og endetarmskræft og mavekræft
- Kød fra firbenede dyr som gris og okse, øger risikoen for tyk- og endetarmskræft
- Salt og store mængder af saltkonserverede fødevarer øger risikoen for mavekræft
Forarbejdet kød skal du så vidt muligt undgå, for at mindske din risiko for tarmkræft.
Forarbejdet kød indeholder ofte det kræftfremkaldende nitritsalt. Derudover dannes der kræftfremkaldende stoffer i kødet, når det bliver røget og saltet.
Kød indeholder hæm-jern, der i tarmen omdannes til stoffer, der kan give tarmkræft.
Både kødets naturlige indhold af hæm-jern, men også den måde du tilbereder kødet kan være årsager til, at der dannes stoffer, der øger risikoen for kræft.
Steger du kød på grillen eller ved høj varme dannes også en række andre stoffer, der kan give kræft.
Du kan derfor med fordel begrænse dit indtag af kød yderligere eller helt undgå kød, hvis du vil forebygge din risiko for tarmkræft.