Fordele og ulemper ved screening for brystkræft
Der er fordele og ulemper ved alle undersøgelser. Også screening. Kræftens Bekæmpelse anbefaler screening for brystkræft, fordi det er en god måde at opdage kræft tidligt. Screening har medført, at flere kvinder får skånsom operation og efterbehandling.
Fordele ved screening for brystkræft
Når du bliver screenet for brystkræft, får du taget en mammografi (et røntgenbillede af brystet). Screening har sammen med forbedret behandling medført, at flere kvinder end tidligere overlever sygdommen. Med en mammografi kan man opdage små forandringer i brystet og dermed stille diagnosen tidligt. Jo mindre knuden er, desto større er chancen for, at kræften ikke har spredt sig. Det betyder, at flere kvinder kan få en mindre operation og en mere skånsom efterbehandling. Det kan øge livskvaliteten på lang sigt.
Fordelene er:
- Tidlig diagnose og bedre overlevelse
- Mindre indgreb og mulighed for brystbevarende operation
- Mindre risiko for medicinsk efterbehandling
- Beroligelse for de kvinder, der får at vide, at alt ser normalt ud på røntgenbilledet. Det gælder langt de fleste, nemlig 98 pct.
Ulemper ved screening for brystkræft
Ingen undersøgelse kan give det rigtige svar hver gang, heller ikke mammografi. Derfor kan der også være ulemper forbundet med screening, såsom falsk tryghed og overbehandling.
Falsk tryghed og overbehandling
Det kan ske, at en knude eller en forandring i brystet, der skyldes kræft, ikke vises på røntgenbilledet. Selvom den er der. En forandring kan være blevet overset, eller måske viser røntgenbilledet ikke den del af brystet, hvor knuden sidder. F.eks. hvis du har implantater eller et stort bryst. Desuden vil nogle kræftknuder være så små, at det endnu ikke er muligt at se dem på røntgenbilledet.
En mammografi påviser i nogle tilfælde forstadier, der måske aldrig ville være blevet til kræft, selvom de ikke var blevet behandlet. Det kaldes overbehandling. Men du bliver tilbudt behandling, fordi lægerne ikke på forhånd kan sige, hvilke forstadier der vil udvikle sig til kræft, og hvilke der ikke vil udvikle sig.