Spørgsmål og svar om screening for brystkræft
Her kan du få svar på ofte stillede spørgsmål om screening for brystkræft.
Kvinder mellem 50 og 69 år får en invitation til screening for brystkræft hvert andet år. Det er nemlig især kvinder i denne aldersgruppe, der får brystkræft.
Du får som regel svar i e-Boks efter cirka 10 hverdage.
Ja, for screening kan afsløre forandringer eller knuder i brystet tidligere, end du selv kan mærke dem. Formålet med screening er netop, at finde kræftforandringer, før der opstår symptomer. På den måde kan behandlingen blive så skånsom som muligt.
Du får en minimal dosis røntgenstråling ved mammografi. Så det bør ikke afholde dig fra at få taget en mammografi.
Hvis en førstegradsslægtning, på mors eller fars side, f.eks. en moster, søster eller datter får brystkræft, kan du have en øget risiko for at få brystkræft. Men der behøver ikke være tale om arvelig brystkræft. Kun 5-10 pct. af al brystkræft er arvelig. Hvis der er mange i samme gren af familien med brystkræft, har du en større risiko for at få det selv. Du vil blive tilbudt kontrol tidligere og oftere end jævnaldrende kvinder. Men først vil din risiko blive vurderet af en læge med særlig viden om arvelighed og brystkræft.
Ja, du kan godt blive screenet, selvom du har brystimplantater. Men det kan være vanskeligt at få skubbet implantatet væk, så det ikke skygger for brystvævet.
Har du andre spørgsmål, kan du kontakte Sekretariatet for Brystkræftscreening i din region: